ÖLÜME ÇARE YOK

Okulları bitirip diploma almışsın, askere gidip tezkere almışsın. Evlenip çoluk çocukla kaynaşmışsın, işe girip emekli olmuşsun. Çocukların eğitimi ile ilgilenmişsin, çocukları evlendirmişsin derken dede olup torunları kucaklamışsın.

***

Bir de bakmışsın ki yaş atmış, ömürden geriye ne kalmış. Bundan sonra şöyle bir düşün; kavga etmediğin günü, beş vakti kıldığın ve hayır yaptığın günleri mutluluk say. Yoksa dünyanın cefasından sefasına vakit bulunmaz. Geriye bakınca yaptığın iyi şeyler kalıyor sadece.

***

Genç kardeşim şanlı ecdadın Selçuklular ve Osmanlılarla övünebilirsin. Fakat benim dedem hacı, babam hoca, kardeşim cami imamı demekle senin üzerinden beş vakit namaz düşmez. Makam ve mevkiiniz, statünüz, çevreniz, varlıklı veya yoksul olmanız hiçbir şeyi değiştirmez.

***

Karanlık ruhlu insanların yüze yansıyan hali asık surattır. Zira asık surattan, kara çehreden kimse hoşlanmaz. Asık suratlının ikram ettiği çay bile neşe ile içilemez. Hatta onun yanında fazla durulmaz, insan durmak istese bile rahat edemez. 

***

Bu her yüzü gülenin iyi insan olduğu anlamına gelmez ama genel anlamda gülümsemek, insanlara pozitif enerji vermek güzeldir. Güler yüzlünün sattığı acı biber bile olsa alası gelir insanın. Zira gülümsemek bulaşıcı bir haslettir. İsterseniz deneyin, yolda yürürken karşılaştığınız insanlara tebessüm edin.

***

Kendilerine fatih olamayanlar başkalarına fatih olamazlar. Kendilerini mesele olmaktan çıkaramayan insanlar başkalarının meselesini çözemez. Başa gelmeyince bilinmez, dostun menfaatle ilgili sözleri hafızadan silinmez. Çoban koyunu arar, koyun çobanı aramaz.

***

Zamanı yönetemeyen, değerlendiremeyen insanları yönetemez, idare edemez. Emeksiz yumak, emeksiz kazanç, zahmetsiz rahmet olmaz. Kötü ruhlu insanlar cenneti görmek, Kur-an’ı Kerim okumak gibi hayırlı rüyalar görmez. Kıyamete kadar ölüme çare bulunmaz.

***

Aklı başında olan insan menfaatçi kimseye borçlanmaz. Ne aradığını bilmeyen, bulduğunda anlayamaz. Büyük dağa kar yağmadıkça küçük dağa sıra gelmez. Başa gelmedik iş olmaz, ayağa değmedik taş olmaz. Baş sallamakla kavuk eskimez, her başına kavuk takan Arapça bilmez.

***

SON SÖZ

Siz birbirinizden ayrılırsanız hepinizi ok gibi birer birer kırıp parçalarlar. Oysa birlik olursanız hiçbir güç sizi kıramaz. Oğuz Kağan