ÖLÜM OCAĞI

Akseki’deki bir mermer ocağı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde kapatılmasına rağmen, faaliyetlerini sürdürerek bir gencin sonunu getirdi. İş ve işçi güvenliği olmadığı gerekçesiyle faaliyetleri durdurulan mermer ocağında maden mühendisi Gökhan Yıldırım, meydana gelen kazada yaşamını kaybetti

Güvenlik açısından tehlikeli durumların oluştuğu tespit edilen ve iş ve işçi güvenliği olmadığı gerekçesiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından faaliyetleri durdurulan Akseki’deki mermer ocağı, bir gencin yaşamını yitirmesine neden oldu. Bakanlık tarafından kapatılmasına rağmen faaliyetlerine ara vermeyen mermer ocağında yaşanan iş kazaların ardı arkası kesilmedi. Son olarak iş güvenliğinin olmadığı gerekçesiyle istifa edip, ailesinin yanına dönen maden mühendisi Gökhan Yıldırım, şirket yöneticileri tarafından ikna edilerek tekrar iş başı yaptı.

YAŞAM SAVAŞINI KAYBETTİ

16 Ocak 2021 tarihinde kapalı olması gereken, ama bakanlığın kararına rağmen faaliyetlerini sürdüren mermer ocağında yaşanılan kaza genç maden mühendisi Gökhan Yıldırım'ın ölümüyle sonuçlandı. Mermer ocağında maden mühendisi olarak çalışan 31 yaşındaki Gökhan Yıldırım, soket fırlaması sonucu ağır yaralandı. Kaza sonrası hastaneye kaldırılan genç maden mühendisi kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Gökhan Yıldırım'ın cenazesi memleketi Kırıkkale’de defnedildi.

ÜST ÜSTE İŞ KAZALARI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde mermer ocağının faaliyeti 29.07.2020 tarihinde iş sağlığı ve güvenliği bulunmadığı gerekçesiyle faaliyeti durdurulmuştu. Gökhan Yıldırım'ın yaşadığı kaza öncesi başka işçiler de mağdur olmuş.  Faaliyeti durdurulmasına rağmen üretime devam edilen mermer ocağında 22.08.2020 tarihinde meydana gelen iş kazasında C.K., adlı bir işçi yaralandı. C.K., Gökhan Yıldırım'a göre daha şanslıydı ve hayatta kaldı.

ŞİRKET MÜHENDİSİ SORUMLU TUTTU

Yaşamını kaybeden maden mühendisi Gökhan Yıldırım, geçen aralık ayının son haftasında mermer ocağında iş sağlığı ve iş güvenliği bulunmadığı gerekçesiyle işinden ayrılarak baba evine döndüğü belirtildi. İşinden neden ayrıldığını babasına da anlatan Gökhan Yıldırım, işyerinde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin olmadığını, her an bir kaza olabileceğini, işvereni de sürekli uyardığını söyledi. İşveren, mermer ocağında gerekli iş ve işçi güvenliği önlemlerinin alındığını belirterek Gökhan Yıldırım'nı ikna ederek işbaşı yaptırdı. Ailesinin iddiasına göre, işveren, kazadan dolayı hayatını kaybeden maden mühendisi Gökhan Yıldırım'nı sorumlu tuttu.

İZİNSİZ AŞIM YAPMIŞLAR

Öte yandan Orman Genel Müdürlüğü, mermer ocağının orman sahasını 9 bin 300 metrekare izinsiz aşım yaptığı ve erozyona yol açtığı gerekçesiyle kamu davası açtı.

MAHSUM ALTAŞ