ÖLÜM MAAŞI VE CENAZE YARDIMI (2)

Vefat eden sigortalının çocuklarını ise ölüm aylığı almaları bakımından kız çocukları, erkek çocukları ve malul çocuklar olarak üç grupta incelemek mümkündür:

Erkek çocuklara ölüm aylığı bağlanması için 5510 veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmama veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olma şartı dışında öğrenci değilse 18, orta öğrenim görmesi halinde 20 ve yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış olması gerekir.

 Kız çocuklarına aylık bağlanabilmesi için 5510 veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmama veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olma şartı dışında bunların yaşları ne olursa olsun evli olmaması, evli olmakla birlikte sonradan boşanmaları veya dul kalması şarttır. Kız çocuklarının hak sahipliğinde belli yaşlara kadar öğrenci olma şartı aranmamaktadır.

Malul çocuklarına aylık bağlanabilmesi için 5510 veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmama veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olma şartı dışında Kurum sağlık kurulu kararı ile çalışma gücünü en az %60 oranında yitirip malul olduğu anlaşılan kız ve erkek çocuklarına bağlanır. Malul çocuklarda yaş, öğrencilik niteliği ve bekar olma şartı aranmaz.

Çocukların genel aylık bağlanma oranı %25’tir. Ancak sigortalının ölümü ile ana-babasız kalan ve kendisinden başka aylık alan bulunmayan çocuklara %50 oranında aylık bağlanır.

Anne ve babaya ölüm aylığı bağlanabilmesi için gerekli koşullara bakıldığında, öncelikle anne ve/veya baba 65 yaşın altında ise, ölen sigortalının hak sahibi eş ve çocuklarından geriye artan hisse olması şartının olduğunu söylemek mümkündür.

Ayrıca anne ve/veya babanın her türlü kazanç ve irattan elde etmiş oldukları gelirleri asgari ücretin net tutarından (8.500,00 TL) az olmak zorundadır. Yine anne ve/veya babaya ölen çocuklarından ölüm aylığı bağlanabilmesi için, diğer çocuklarından hak kazanılan gelir/aylıklar hariç olmak üzere, gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması da şarttır.

Anne ve/veya baba 65 yaşın üstünde ise, yukarıda belirtilen şartları taşımaları halinde ölen sigortalının hak sahibi eş ve çocuklarından geriye artan hisseye bakılmamakta, artan hisse olmasa bile ölüm aylığı bağlanmaktadır.

Ana-babanın aylık bağlama oranı toplam %25’tir. Aylık bağlamada her ikisi ayrı ayrı değerlendirilir. Örneğin babanın kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylığı olduğu için babaya aylık bağlanmaz iken, annenin talep etmesi ve aranan şartları sağlaması halinde anneye baba sağ iken bile aylık bağlanacaktır ve aylıktaki hisse yine %25 olacaktır.

Ölüm aylığı bağlanması ve cenaze yardımı talep dilekçeleri 4/a ve b kapsamında olanlar için en son çalıştığı veya emekli maaşının bağlandığı yerdeki Kurum birimleri olan İl Müdürlüğü veya Merkez Müdürlüklerine yazılı olarak Kurumun tanzim etmiş olduğu Müracaat formu ile 4/c kapsamında olanlar için ise çalışıyor ise çalıştığı Kuruma emekli olmuş ise Kurumun Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün bulunduğu Ankara daki Kamu Görevlileri Emeklilik Hizmetleri Daire Başkanlığına yine yazılı olarak müracaat etmeleri gerekmektedir.

Kuruma müracaat yapmadan önce mutlaka vefat eden kişinin Nüfus Müdürlükleri kayıtlarına işletilmesi gerekmektedir. Bu aşamada ise Nufus Müdürlüğü kayıtlarına işletilememesi halinde ve aciliyet durumuna göre resmi makamlarca düzenlenmiş ölüm kağıdının talep dilekçesine eklenmek suretiyle müracaatın yapılması gerekmektedir.