ÖLÜM MAAŞI VE CENAZE YARDIMI

Sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine, bir diğer deyişle sigortalının geride kalan yakınlarına koşullar devam ettiği sürece SGK tarafından yapılan ödeme ölüm aylığı olarak ifade edilmektedir.

 Sigortalının hak sahipleri ise, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda belirtildiği üzere eş, çocuk, anne ve babaya karşılık gelmektedir.

Ölüm sigortasından sağlanan haklar şunlardır:

•Ölüm aylığı bağlanması.

• Ölüm toptan ödemesi yapılması.

• Aylık almakta olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi.

• Cenaze ödeneği verilmesi.

4/A ve 4/B sigortalıları için en az 1800 gün uzun vadeli sigorta kolları primi (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi) bildirilmiş olmak, veya sadece 4/A’lılar( eski adıyla SSK’lılar) için her türlü borçlanma süreleri hariç olmak üzere az 5 yıldan beri sigortalı bulunup toplamda 900 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olmak.

4/B sigortalıları için her türlü prim borcunu ödemiş olmak. Sigortalının ölmeden önce malullük veya yaşlılık aylığına hak kazanmış olup işlemleri henüz tamamlanmamış olması veya aylık alıyor olması

Bağlanmış bulunan malullük vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı sigortalı olarak çalışmaya başlamaları nedeniyle kesilmiş olması. Yazılı talepte bulunmak şartları aranmaktadır. 4/A kapsamında olup, ölen sigortalıların 900 gün hesabında yurtiçi/yurtdışı her türlü borçlanılan süreler dikkate alınmamaktadır.

Burada bir diğer önemli nokta da 4/A’lılar için 900 gün ile ölüm aylığı bağlanmasında en az 5 yıllık sigortalılık süresi aranırken, 1800 günden ölüm aylığı bağlanmasında ise sigortalılık süresi aranmamaktadır.

Ölen sigortalı ölüm aylığı şartlarını taşımasına rağmen hak sahipleri tarafından SGK’ya başvuruda bulunulmadıysa ölüm aylıkları 5 yıl geriye dönük olacak şekilde talep edilebilmektedir.

Ölüm aylığının hak sahiplerine paylaştırılması esasları

Ölüm aylığı, vefat eden sigortalının eşine, çocuklarına ve anne ve babasına ödenmektedir. Vefat eden sigortalının eşine aylık bağlanabilmesi için, ölüm tarihinde sigortalının eşi ile yasal evlilik bağı bulunmalıdır. Eşlerin dini nikahla evlenmiş olmaları veya birlikte yaşamaları hak sahipliği için yeterli değildir. Boşanma davası devam ederken vefat eden sigortalının mirasçıları tarafından boşanma davasına devam edilmemiş ise evlilik boşanma ile değil ölüm ile sonlandığından geride kalan eşe aylık/gelir bağlanacaktır.

Sigortalının dul eşine %50’si, aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almıyor olması halinde ise %75’ine aylık bağlanır.