'ÖLÜM' GEÇİŞİ

CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi, Portakal Çiçeği Caddesi’ndeki insan sirkülasyonun fazla olduğu yaya geçitlerini, her iki tarafa ördüğü setlerle kullanıma kapattı. Canlarının tehlikede olduğunu belirten vatandaşlar, "Aklın ve mantığın bittiği yerdeyiz" diyerek, yapılan sorumsuzluğa isyan etti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa ilçesinin en işlek bölgeleri arasında yer alan Portakal Çiçeği Caddesi’ndeki yaya geçitlerini kaldırdı. Karşıdan karşıya geçmek isteyen vatandaşlar, adeta akla karayı seçerken, özellikle okulların giriş ve çıkış saatlerinde caddenin en yoğun şekilde kullanıldığını ve yaya geçidinin kaldırılmasından dolayı canlarının tehlikede olduğunu belirten mahalle sakinleri, bir an önce bu soruna bir çözüm bulunmasını istiyor.

 “CİDDİ ANLAMDA TEHLİKE VAR”

Vatandaşlar, okulların giriş ve çıkış saatlerinde caddenin en yoğun şekilde kullanıldığını ve yaya geçidinin kaldırılmasından dolayı canlarının tehlikede olduğunu belirtti. İnsanların her hâlükârda yoldan geçtiğini ama ölüm tehlikesinin de olduğunu vurgulayan esnaf Cemal Kılıç, “İnsanlar buradan her halükarda geçiyor ama şimdi daha riskli şekilde geçecek. Kazalara sebebiyet verebilir. Buradan yaşlılar, engelliler, bebek arabalı insanlar geçiyor. Yaya geçidinin kaldırılmasının hiçbir mantığı ve açıklaması yok” dedi. Başka bir vatandaş ise, “ Ciddi anlamda tehlike var. Büyükşehirdeki yöneticilerin mantıksız iş yapmamaları gerektiğini düşünüyorum ve bu uygulama yapılırken neye istinaden yaya geçitlerinin kaldırıldığını anlayamıyorum. Dünyanın her yerinde yaya öncelikli projeler vardır. Projeler hazırlanırken öncelikli olarak yayaların emniyetinin düşünülmesi lazım. Vatandaş zarar görmeden acilen bu durum düzeltilmesi gerekiyor” diye konuştu.

VATANDAŞLAR ŞİKÂYETÇİ

Büyükşehir Belediyesi tarafından yaya geçitlerinin kaldırılmasını anlamsız bulan ismini vermek istemeyen vatandaşlardan birisi, “Her gün bu yolu kullanıyoruz. Markete gidiyoruz, çocuklarımızı okula götürüyoruz. Pazara giderken bile bu yaya geçidini kullanarak karşıya geçiyoruz. Neden böyle bir şey yapıldı ve kaldırıldı anlamsız buluyorum. Yaya geçitlerinin kaldırılması çok kötü oldu. Çünkü arabalar çok hızlı geçiyor ve kazaya sebep oluyorlar. Bence yaya geçitlerinin kaldırılmaması gerekiyordu. Yayalara önem verilmediğini gösteriyor bu durum” şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR’DEN CEVAP GELDİ

Öte yandan kaldırılan yaya geçidiyle ilgili CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nden cevap geldi. Büyükşehir Belediyesi, “Antalya Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu’nın 13.02.2019 tarihli ve E.7253 sayılı yazısında ilimiz genelinde bulunan hemzemin yaya geçitlerinin mevcut konumlarının sağlıklı trafik akışına uygun olmadığı, İl Emniyet Müdürlüğü’nün 06.08.2019 tarihli E.20190806112213210074 sayılı yazısı ile; Antalya Merkez ve ilçelerinde bulunan bulvar ve caddelerde yaya ve taşıt güvenliğinin kontrollü ve güvenliği sağlanması amacıyla yaya geçitlerinin minimum 500 metre mesafe uzaklıkta olması gerektiği bildirilmiştir. Bu kapsamda Muratpaşa İlçesi, Yeşilbahçe Mahallesi, Portakal Çiçeği Caddesi üzerinde bulunan ve UKOME Genel Kurul Kararı olmayan yaya geçitleri yaya yürüyüş standartları kapsamında revize edilmiştir” şeklinde açıklama yaptı.