ÖLÜ BALIK DEHŞETİ

Düden Şelalesi'nde başlayan kötü koku ve balık ölümleri, tarihi Cırnık Köprüsü'ne kadar ulaştı. Düden Şelalesi'nin denize döküldüğü noktada ise ölü balık yığınlarında martı yoğunluğu olduğu görüldü.

Geçen günlerde Düden Şelalesi'nde başlayan kötü koku ve köpürmenin ardından başlayan balık ölümleri tarihi Cırnık Köprüsü'ne kadar ulaştı. Kirlenen su sebebiyle binlerce balık telef olup su yüzüne çıkarken, can çekişen balıkların ise oksijen almaya çalıştığı görüldü. Düden Şelalesi'nin denize döküldüğü noktada ise kötü koku ve ölü balık yığınlarından dolayı martı yoğunluğu gözlendi. Denizin üzerinde sürekli uçan martılar ölü balıklarla beslendi.

'BU DURUMDAN HOŞNUT DEĞİLİZ'

Senelerdir şelalenin döküldüğü yere yakın oturduklarını ifade eden bölge sakinlerinden Atalay Alamur, "İlk defa böyle bir şeye şahit oluyoruz. 10 gün önce de buradan geçerken bu duruma benzer bir durum yaşadık, su da kirlilik vardı. Arkasından da birkaç gündür malum durum yaşanıyor. Zaten martılar da burada artmış durumda, ölü balıklarla besleniyorlar. Biz bu durumdan hiç hoşnut değiliz. Çok ağır bir koku vardı ama biraz azaldı. Çok fazla balık ölüsü var" dedi.

'ÖLÜ BALIKLARI GÖRMEYE BAŞLADIK'

6 yıldır Düden Şelalesi'nin denize döküldüğü alanda bulunan işletmede çalışan Şahin Turan, "Yaklaşık 2 hafta önce bir kez daha köpüklü su gelmeye başlamıştı ve bitmişti. 1 hafta önce de daha fazla köpüklü su gelmeye başladı ve bunun sonucunda ölü balıkları görmeye başladık. Martılar şelalenin denize döküldüğü yerin orada balıkları yemeye başladı" diye konuştu.

VALİLİKTEN DENETİM

Antalya Valiliği tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, Kepez ilçesinde bulunan Düden Çayı’ndan kaynaklı koku ve köpük kirliliği üzerine Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinasyonunda Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi, ASAT Genel Müdürlüğü ve Kepez Belediye Başkanlığı ile birlikte çalışma yapıldığı bildirildi. Bu kapsamda 13 Ocak tarihinde Düden Çayı’ndan alınan su numunesi analizi yapılmak üzere akredite laboratuvara verildi.

4 TESİSE PARA CEZA

15 Ocak tarihinde kirlilik görülen düden çayı ve civarlarında 5 adet atık geri kazanım tesisinde denetim gerçekleştirildi. Denetlenen tesislerden 4 tanesinin yıkama sularını yaklaşık 70-80 metre derinlikte yeraltı suyuna verdiği tespit edilerek idari para cezası uygulandı ve söz konusu deşarj noktaları kapatıldı. Açıklamada ayrıca İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Düden Çayı Düden Şelalesi mevkiinde su kirliliğinin ve balık ölümlerinin nedeninin tespiti için sudan ve balıklardan numuneler alınarak incelenmek üzere laboratuvarlara gönderildiği bilgisi paylaşıldı. DHA, İHA

ATAV’DAN YETKİLERE ÇAĞRI

Düden çayı kaynaklı olarak başlayan kötü koku ve akabinde yaşanan binlerce balığın ölümüyle ilgili olarak konuşan ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, bu konuda idari para cezasının yeterli olmayacağını söyleyerek, bunu yapanların yargılanması hususunda yetkilileri göreve davet etti. Ege,“Bu kentin bir tane Düden Şelalesi var ve bu kentin can damarı. Bu kadar çevreye duyarlı olunması gereken çağda yaşarken, Düden Çayı’na ara ara zehirli atıklarını bırakarak, kirletenler olduğunun bilincinde ve farkındayız ama bu hafta en büyüğünü yaptılar. Tüm canlılar öldü. Bu zehirli atıklar, zehirli su denize karıştı. Ve şu an denizdeki balıklar önümüzdeki zaman zarfından ne kadar bu zehirli atıktan pay aldı bilmiyoruz. Bizler onları tüketen canlılar olarak yine bu kentte yaşıyoruz. Tüm yetkilileri ve sivil toplum örgütlerinin başkanlarını, bu konuda idari para cezası kesinlikle yeterli değil ve bunu yapanların yargılanması konusunda göreve davet ediyorum” diye konuştu.

HABER MERKEZİ