OLMAZSA OLMAZIMIZ

Ülkemizin deprem kuşağında olduğunu yıllardır gazete ve internet sitelerinde okur, televizyon programlarında da uzmanların anlattıkları kadarı ile biliriz.

***

Hele ki önceki yıllarda Dinar, Yalova, Gölcük, Elazığ ve İzmir depremlerini bizzat görmüş bir kuşak olarak yaşanılan felaketleri göz önüne aldığımızda sonuçların ne kadar kötü bir tablo ortaya çıkardığına da hep birlikte şahit olduk.

***

Allah ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı afetlerden kazalardan belalardan korusun. Korusun da sadece dua etmek yeterli mi peki? Elbette değil…

***

Atalarımız “Eşeğini sağlam kazığa bağla sonra Allah’a yalvar” diyerek aslında tedbirin ne kadar önemli olduğunu ifade etmişler.

***

Peki biz tüm bunların neresindeyiz. Dua kısmı tamam da tedbir kısmı? İşte orada topyekün sınıfta kaldığımızı ifade etmek herhalde yanlış bir durum değildir.

***

Çünkü tedbirler konusunda yeterli derecede adım atmıyoruz. Ne merkezi hükümet, ne yerel yönetimler ne de vatandaş olarak başımıza bir musibet gelinceye kadar kılımızı kıpırdatmıyoruz.

***

Hafta içerisinde Antalya’nın Kumluca ilçesi ile İzmir’in Buca ilçesinde meydana gelen 4,7 ve 4,9 şiddetindeki depremler geliyorum diyen felaketin habercisi gibiydi adeta.

***

Ancak ne yılladır oturulan çürük binalar kentsel dönüşüm amaçlı boşaltılıyor, ne deprem anında neler yapacağımızla ilgili yeterli çalışma var ne de yaşanabilecek bir felakette atacağımız adımlar konusunda bilgi.

***

Son dönemlerde kentsel dönüşüm çalışmaları arttı. Bunda Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Murat Kurum’un inanılmaz derecedeki gayretleri var. Takdir etmemek elde değil ancak yerel yönetimlerin de bu anlamda Bakan Kurum’a daha fazla omuz vermesi lazım diye düşünüyorum.

***

Değilse yarın çok geç olabilir. Ondan sonra da “ah, vah” demenin kimseye bir faydası olmaz.

***

EĞİTİM ŞART

Kısır siyasi tartışmalardan, gündelik koşturmanın yoğunluğundan kendimizi bir kenara çekip son günlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından başlatılan ve AFAD ile ortaklaşa kurumların yaptığı tatbikatları daha geniş kitlelere yayıp okullarda da bu konuda detaylı eğitim verilmesinin “olmazsa olmazımız olmalı” diye düşünüyorum.