OKYANUSU GEÇTİ BARAJDA BOĞULDU

Bir yıl boyunca üniversite hayalleri kuran ve YKS’ye giren Mohamed Enes Souccar, YDT’de sınavında 80 sorunun tamamını doğru yapmasına rağmen TYT sınavından 150 barajını geçemediği için üniversite tercihi yapamadı. Souccar, “Sistemin azizliğine uğradım” dedi

Antalya’da okuduğu liseden bu yıl mezun olan ve yıl boyunca hayalini kurduğu üniversite için YKS’de ter döken 21 yaşındaki Mohamed Enes Souccar, 3 oturumlu YKS sınavının Yabancı Dil Testi’nde (YDT) sorulan 80 soruya da doğru yanıt vermesine rağmen, ilk oturum olan Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) 150 puan barajını geçemediği için üniversite ve bölüm tercihi yapamadı. Babası Türk, annesi ise Suriyeli olan Souccar, Türkiye’ye 8 yıl önce geldiğini ve bu nedenle okuduğunu anlamakta zorlandığını belirtti.

YDT’DE TÜRKİYE ŞAMPİYONU

Türkiye genelinde 4 adayın birinci olduğu YDT sınavında kendisinin de yabancı dilde soruların tamamını cevapladığını söyleyen Souccar, “2020 yılında yapılan YKS sınavının TYT ve YDT oturumlarına girdim. İlk oturumda barajı geçemedim. Ancak üçüncü oturum olan YDT’de sorulan 80 yabancı dil sorusunun hepsini doğru yaptım. Ancak bu sınavda sorulan soruların tamamını yapmama rağmen, hiçbir bölüme yerleşemiyorum. Bunun asıl sebebi ise TYT sınavında barajı geçememiş olmamdır. Açıkçası sınavda benim gibi 80 soruya da doğru cevap verenler için bir istisna olur diye düşünüyordum ama maalesef sistemin azizliğine uğradım. Benim için bu durum hiç iyi olmadı bir yılım daha heba oldu. YKS sonucunda sınavı geçebilseydim çok iyi bir üniversiteye yerleşebileceğimi düşünüyordum” dedi.

“HEDEFİM ÖĞRETMEN OLMAKTI”

Üniversite hayalinden bahseden Mohamed Enes Souccar, “Bir yabancı dil fakültesine girip, dil eğitimi almak istiyordum. Dil eğitimiyle birlikte aslında öğretmen olmak istiyordum. Bu hedeflerim doğrultusunda bir de yurt dışı hayalim vardı. Diplomalı bir şekilde yurt dışına çıkıp, onun yurt dışında kullanarak çalışmak isterdim. Ama yaşanan bu talihsiz olay yüzünden hayallerim suya düştü. Türkiye’deki asıl hedefim ise öğretmen olmaktı. Türkiye’de öğretmen olmak, hele de yabancı dil öğretmeni olmak daha zevkli ve faydalı olurdu. Türkiye’deki yabancı dil sistemine bir şeyler katmak için ve yabancı dil seviyesini yükseltmek gibi bir hedefim vardı. Öğretmen olduğumdaki asıl amacım, öğrenciler ile temeli olacak bir şekilde yabancı dil konuşup, onların yabancı dil konuşmalarını en doğru bir şekilde sağlamaktı. Ancak şu anda hiçbir üniversiteye yerleşemediğim için maalesef bunu yapamıyorum.

80 SORUDA, SIFIR YANLIŞ

Bir önceki yılın üniversite sınavında da buna benzer bir durum yaşadığını kaydeden Mohamed Enes Souccar, yabancı dil sınavında tamamını doğru yapmasa da yüksek bir derece elde ettiğinin altını çizdi. Bu sınavda da yaşadığı baraj sorunu yüzünde yine hiçbir yere yerleşemediğini belirten Souccar, “2019 yılı YKS sınavının YDT ayağında 70 net yapmıştım. Ama 2020 yılı YDT sınavında ise 80 soruyu 80 net çıkararak 0 yanlış ile cevapladım. Ancak TYT’de barajı geçemediğimden dolayı tercih yapamadım” diye konuştu.

İSTİSNA TALEBİ

Kendisi için ve kendi durumu gibi benzer mağduriyetler yaşayanlar için istekte bulunan Mohamed Enes Souccar, bundan dolayı kimsenin mağdur olmasını istemediğini söyledi. Özellikle yabancı dil sınavında tam net çıkartan öğrencilerin bir istisnaya tabi tutulması gerektiğini vurgulayan Mohamed Enes, bir insanın kabiliyetinin farklı olabileceğine değindi. Girilen sınavlara matematik ya da fen bilgisi odaklı bir şekilde bakılmaması gerektiğini savunan Mohamed Enes, “Ben bu sınava yabancı dil üzerinden giriyorum. Dil sınavından full çektiğim halde hiçbir yere yerleşemiyorum. Sadece benim için değil bunun gibi başka duruma düşen öğrenciler için de bu çok büyük bir kayıp olur. Bu durumlar için bir inisiyatif olursa ya da tolerans tanınırsa çok daha doğru olur” diyerek sözlerini noktaladı.

FARUK ÇELİK