OKULLARDAKİ YENİ TEHLİKE

“Kanlı Para” oyunu (!) Bunun adı oyun değil, şiddet…

Günlerdir sosyal medya mecralarında ve haber bültenlerinde önüme çıkan tehlikeli bir oyunu yazmak istedim. Akıl alır gibi değil... Haberi ilk gördüğümde gözlerime ve duyduklarıma inanamadım.

***

Okula giden çocukların, teneffüs aralarında birbirlerinin canını bile isteye, yakarak oynadığı bir oyundan bahsediyorum. Oyun diyorum; ne yazık ki çocuklar bu şiddet eğilimli davranışa oyun adını vermişler. Adını da kanlı para koymuşlar. 

***

Kısaca özetleyecek olursam eğer; ellerinde bozuk para ile arkadaşlarının parmaklarına hızlı darbelerle vura vura kan gelene kadar yapmış oldukları şiddet eylemine oyun adını vermişler!

Evet yanlış duymadınız, şiddet! Ve bu şiddet eyleminden mutlu olan çocuklarımızın sayısı günden güne maalesef artıyor. Sizce de korkunç değil mi? Geleceğimizin gençleri ne halde farkında mısınız? 

***

Benim anlamadığım bir başka mevzu ise; bu çocuklar okuldan evine geldiğinde parmaklarında, ellerinde var olan yara bere izlerini ebeveynler görmüyor mu?

Çocuğunun fiziksel ve ruhsal değişimlerini fark eden kaç aileyiz? Gerçekten toplum olarak yediden yetmişe ruhsal sağlığı bozuk insanlar olmaya çanak tutuyoruz. Benim zamanımda oyun oynamanın keyfi, hazzı, mutluluğu ve masumiyeti vardı.

***

Oyun oynarken yanlışlıkla bir arkadaşımıza zarar versek mahcubiyet duygusuyla özür dilerdik. Şimdi ise çocuklarımızın içinde resmen şiddete eğilimli canavarlar yetişiyor.

Düşünsenize bu tarz şiddetleri kendi küçük dünyalarında barındıran çocuklarımız zamanla bu şiddetlerin dozunu artırarak bildiğiniz kabadayı kahramanlara dönüşecekler. 

***

Dijital dünyanın içinde çürüyen bir nesli görmek bir anne olarak beni derinden yaralıyor. Biz ebeveynlere çok iş düşüyor. Çocuklarımız eline tablet, telefonu alıp odalarına kapanıp sessiz sedasız kaldığı zamanlarda sizin görmezden geldiğiniz çocuklarınız zaman sonra başınıza bela olacaktır.

***

Görmezden geldiğiniz şeyler yarın bir gün çığ gibi büyüdüğü zaman elinizden bir şey gelmeyeceğini biliyor musunuz? Çocuklarınızın takibini yapmadığınız sürece canınızın fazlasıyla yanacağını söylemek zorunda hissediyorum kendimi.

***

Unutmayın ki; çocuk yetiştirmek demek sadece çocukların karnını doyurmakla olmuyor. Çocuk yetiştirmek demek; etiyle, kemiğiyle, ruhuyla, canıyla, zihniyle sağlıklı bir birey yetiştirmek demek...

SON SÖZ

Lütfen sevgili aileler çocuklarınızın takibini yakından yapın. Onlarla konuşun ve onların gün içinde yaşadığı olaylara sessiz kalmayın. Bunun adı oyun değil, şiddet!