Okullarda bir ilk
MEB, ortaokul 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için yarın, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık’ta ülke genelinde ortak yazılı sınav yapılacak.

MEB, ortaokul 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için yarın, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık’ta ülke genelinde ortak yazılı sınav yapılacak.
Resmi Gazete'de yayımlanan Ölçme ve Değerlendirme
Yönetmeliği ile okul öncesinden 12. sınıfa kadar okullarda ölçme değerlendirme
uygulamalarına ilişkin yeni esaslar getirilmişti.
Bu kapsamda, ortaokul ve liselerde, "ülke
genelinde", "il ve ilçe genelinde" ve "okul genelinde"
olmak üzere 3 farklı ortak yazılı sınav yapılacağı açıklanmıştı.
Yönetmelik gereğince, Bakanlık, öğrencilerin gelişimini
takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve
uygulama birliği oluşturmak amacıyla bu yıl ilk kez ortaokul 6. sınıfların
"Türkçe" ve "matematik" dersleri ile lise 9. sınıfların
"Türk dili ve edebiyatı" ve "matematik" derslerinin ikinci
yazılı sınavlarını, "ülke genelinde ortak yazılı sınav" olarak
düzenleme kararı almıştı.
SINAVLARDA ÇOKTAN
SEÇMELİ SORULAR KULLANILACAK
Bu kapsamda, ülke genelindeki ilk ortak yazılı sınavlar, 6.
sınıf Türkçe ve matematik dersleri için yarın, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı
ile matematik dersleri için 27 Aralık Çarşamba günü yapılacak.
Bakanlıkça hazırlanan sorular, sınav günü okullara teslim
edilecek ve sınav okul tarafından yapılacak. Sınav sonrası öğrenci cevap
kağıtları değerlendirilmek üzere, il ölçme değerlendirme merkezlerine
gönderilecek.
Bu öğretim yılına mahsus olmak üzere Bakanlıkça, ülke, il ve
ilçe geneli yapılacak ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli sorular
kullanılacak.
"ZORLUK VE
KAPSAM AÇISINDAN OKULLARDA YAPILAN DİĞER YAZILI SINAVLAR GİBİ OLACAK"
Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal
Bülbül, ortak sınav uygulamasına geçişle ilgili açıklamalarda bulunmuştu.
Buna göre, ortak sınavlarla yeni sınav uygulaması
getirilmeyecek. Sorular, Bakanlıkça ücretsiz olarak dağıtılan ders kitapları
esas alınarak hazırlanacak.
Ülke veya il ve ilçe genelinde yapılacak ortak yazılı
sınavlar zorluk ve kapsam açısından okullarda yapılan diğer yazılı sınavlar
gibi olacak ve öğrencilerin değerlendirilmesinde kullanılacak.
Eksik öğrenme görülen konu ve kazanımlar için ders
içerisinde telafi değerlendirmeleri yapılacak. Ancak gerek ülke geneli gerek il
ve ilçe geneli ortak sınavlarda öğrencilerin sıralanması, okulların
karşılaştırılması gibi uygulamalardan kaçınılacak.
Asıl amaç, eğitim müfredatının uygulanmasında birlik
sağlamak ve öğrencilerin geçerli, güvenilir ölçme araçları ile
değerlendirilmesine olanak sağlamak olacak. Ülke, il veya ilçe geneli ortak
sınavların sonucuna göre öğrenci toplu listeleri yayınlanmayacak. Okullar arası
karşılaştırmalı veri çıkarılamayacak.
KATILAMAYAN
ÖĞRENCİLERE MAZERET SINAVI YAPILACAK
Ortak sınavlara katılamayan öğrenciler için mazeret
sınavları yapılacak.
Ortak sınavlar, ölçme değerlendirme merkezleri tarafından yürütülecek. Uygulama, okulda öğretmenler tarafından yapılacak. Ortak sınavlar ölçme değerlendirme ilkelerine göre ve kazanımları ölçen sorulardan oluşacak.
AA
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Akdeniz Üniversitesi’ni ziyaret ederek üniversite yönetimi ve bölge üniversitelerinin rektörleriyle toplantı gerçekleştirdi.
Manavgat Öğer Ortaokulu tarafından düzenlenen Ramazan şenliği keyifli dakikalara sahne oldu. Okul öğrenci ve öğretmenlerinin hazırladığı gösteriler izleyenlerden tam not aldı.
Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde Antalya Kent Konseyi tarafından düzenlenen 21. Yüzyılda Antalya Çalıştaylarının açılış töreni gerçekleştirildi.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında, devlet korumasındaki çocukların sağlık, eğitim ve gelişim süreçleri desteklenecek.
Sağlık Bakanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı arasında imzalanan “Acil Durumlarda Türk Arama Kurtarma Bölgesi İçerisinde Tıbbi Tahliye Faaliyetlerinin Yürütülmesine İlişkin İşbirliği Protokolü” çerçevesinde Manavgat’ta görev yapan 112 Acil Sağlık ve UMKE personeline eğitim verildi.
Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu’nun (TÜSF) düzenlediği, üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar’ın da katıldığı 2025 Yılı Üniversiteler Planlama ve Koordinasyon Toplantısı, 21-23 Şubat tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi.
Giresun’da düzenlenen Okul Sporları Hentbol Genç Kızlar Türkiye Birinciliğinde Türkiye şampiyonu olan Antalya 75. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri İl Millî Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz’u ziyaret etti.
Akdeniz Üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) tarafından “Öğrencilerini Kariyer Gelişiminde En Etkin Şekilde Destekleyen Üniversite Ödülü”ne layık görüldü.
Antalya Valisi Hulusi Şahin, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ı ziyaret etti. Ziyarette gelece yönelik projeler ve iş birlikleri üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu.
Dünyanın ilk rahim nakli ve Türkiye’nin ilk yüz ile çift kol nakli gibi birçok ulusal ve uluslararası başarıya imza atan Prof. Dr. Ömer Özkan, Akdeniz Üniversitesi’nden Türkiye Bilimler Akademisi’ne (TÜBA) Şeref Üyesi seçilen ilk akademisyen oldu.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz