OKUL ÖNCESİ EĞİTİME 'MONTESSORI' MODELİ

Yaklaşık bir yıl önce Montessori Felsefesi’nden yola çıkarak okul öncesi eğitim alan çocuklar için eğitici ve öğretici materyaller üretmeye başlayan genç girişimci Recep Tezcan, ürettiği materyalleri Türkiye’nin dört bir yanına pazarlıyor

Okul öncesi eğitim alan 3 ila 6 yaş aralığındaki çocuklar için Montessori Felsefesi’nden yola çıkarak eğitici ve öğretici materyaller üretmeye başlayan genç girişimci Recep Tezcan(24), bu materyalleri Türkiye’nin dört bir yanına pazarlıyor. Dünya çapında birçok ülkeden de talep geldiğini söyleyen Tezcan, pandemi döneminde bu materyallere ilginin biraz daha arttığını vurguladı. Montessori materyallerini üretmeye nasıl başladığından bahseden Tezcan, ilk olarak Montessori eğitiminin ne olduğunu açıklayarak, İtalya’nın ilk kadın doktoru olan ve aynı zamanda bir pedagog, antropolog ve eğitimci olan Maria Montessori tarafından geliştirilen bir eğitim metodu olduğu bilgisini verdi.

MONTESSORİ EĞİTİMİ NEDİR?

Montessori eğitim metodunun çocukların bireysel becerilerine ve ilgi alanlarına, bireysel öğrenme hızına ve karakter özelliklerine uygun bir şekilde geliştirildiğini ifade eden genç girişimci Recep Tezcan, “Bu eğitim anlayışı çocuğun özgür seçimi esasına dayanır. Çocuklar, istedikleri materyalle, istedikleri zaman, istedikleri yerde çalışırlar. Bu materyaller çocuğun gelişimini destekleyecek matematik, günlük yaşam becerileri, yazı yazmaya hazırlık, duyu, toddler materyalleri gibi birçok farklı alandadır. Ayrıca hepsi çocuğun hata kontrolünü kendisinin yapmasına olanak sağlayacak şekilde geliştirilmiştir. Materyallerin tamamen doğal ve çocuk sağlığına uygun olması tercih edilir” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLAR BİZİM GELECEĞİMİZ”

Yaklaşık 1 yıl önce ailesinin de destekleriyle Montessori materyalleri üretmeye başlayan Tezcan bu süreci şöyle özetledi: “Çocuk sevgisiyle, eğitim aşkıyla ve uzun yıllar boyunca edindiğimiz ahşabı işleme bilgisiyle, yapacaklarımızın hayali ve hevesiyle bu yola adım attık. Uzun uğraşlar sonucu eğitim sistemimize ve kültürümüze uyarladığımız Montessori materyallerini 1’inci sınıf ahşaptan, çocuk sağlığına ve oyuncak yönetmeliğine uygun EN 71 sertifikalı boyaları kullanarak yapıyoruz. Materyallerin her detayını düşünüp çocuklarımız için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Çocuklar bizim geleceğimiz, onları yetiştirirken ne kadar özenli ve iyi yetiştirebilirsek geleceği de o kadar iyi şekillendiririz. Onlar her zaman en güzelini hak ediyorlar. Biz de onlar için en güzelini yapmaya devam edeceğiz.”

“MONTESSORİ KREŞLERİNİN SAYISI ÇOK AZ”

Okul öncesi eğitim alan çocuğu bulunan ailelerin Montessori eğitimini ne kadar bildiği sorusuna cevap veren Tezcan, ailelerin bu felsefeyi kendi ürettikleri materyaller sayesinde fark ettiklerini ifade etti. Bunun yanı sıra ailelerin, çocuklarının iyi eğitim almasını önemsedikleri söyleyen Tezcan, bu sebepten dolayı da çocuklarını okul öncesi eğitimde Montessori eğitimi veren kreşlere gönderdiklerini belirtti. Tezcan, “Montessori kreşlerinin Türkiye’de sayısı çok az. Fakat gün geçtikçe bu sayı artıyor. Bu iş aslında Montessori kreşi açmakla da bitmiyor. Bu kreşlerde Montessori eğitimi verebilen eğitmenlerin olması gerekiyor. Bu eğitim metodu Türkiye’de ne kadar çok yayılırsa, ailelerinde bu felsefe ile ilgili bilgileri ve ilgileri daha çok artıyor.” diye konuştu.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE İLGİ ARTTI”

Türkiye’de pandemi döneminde kreşlerin kapanması ile beraber bütün çocukların evlerde olmasından dolayı eğitimlerini bir şekilde devam ettirebilmek adına ailelerin Montessori eğitimine yöneldiğini aktaran Tezcan, ailelerin ev ortamında kullanılabilecek Montessori materyallerine yöneldiğinin altını çizdi.

AHMET ARĞILLI