OKUL İHTİYAÇLARI KIRTASİYEDEN YAPILIR

Okulların açılmasına sayılı günler kala dikkatimi çeken bir şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Büyük zincir marketler şimdiden kırtasiye ürünleri için stantlarını açmışlar. Bir öğrencinin duyabileceği tüm okul ihtiyaçlarını müşteriye sunmuşlar. 

Ben tüm zincir marketlerine buradan sormak istiyorum; yakında ev ve araç da satışına başlar mısınız? Küçük esnaf denen bir şey kalmadı farkında mısınız? Her geçen gün esnaflar küçülmeye gidiyor. Önce yanında çalışan personelleri birer birer işten çıkarıyorlar, daha sonra tek başına çarkını döndürmeye başlıyorlar. Şimdi de artan iş yeri ve ev kiraları insanların iş yerlerinin kapatılmasına neden oluyor. 

***

Neden gözünüz doymuyor? Büyük marketlere girdiğimde manavından züccaciyesine, kasabından konfeksiyonuna, kişisel bakım ürünlerinden ayakkabısına, terliğine kadar her şey satışa sunuluyor. Zaten şehirlerde mahalle başı açılan AVM’ler esnafın ekmeğine taş koymuştu şimdi sıra adım başı rastladığımız zincir marketlerde...

Büyük şirketler büyümeye devam ederken küçük esnaf ne yazık ki her geçen gün şekerin suda eridiği gibi eriyor. Sizler durumun ciddiyetinin ne kadar farkındasınız bilmiyorum ama yazmış olduklarım ikili ilişkilerde ki samimiyet duygusunu da öldürüyor. 

***

Nasıl mı? Mesela her gün evinize, iş yerinize alışveriş yaptığınız bir marketin kasasında diyelim ki 25 kuruşunuz çıkmadı ve cebinizdeki son paraya kadar harcadınız. Kasadaki kişi size; “ Önemli değil, bir ara geldiğinizde verirsiniz” deyip sizi güler yüzüyle uğurlamıyor. “Paranız çıkışmadıysa eğer ürününüzün birinin iptalini yapacağım” diyor.

Oysa eskiden öyle miydi? Bakkaldan aldığımız çikolataları, ekmekleri yazdıran çocuklardık biz. Güven denilen bir şey vardı, samimiyet duygusu vardı. Şimdilerde sadece somut bir para var ve herkes ne kadar çok para kazanırım derdinde. 

***

Benim ailelerden ricam ise; okulların açılmasına az bir zaman kaldı. Lütfen mahallenizin kırtasiyecisinden eksiklerinizi tamamlayınız. Çocuklarınız ile esnafınızı tanıştırmaya da ihmal etmeyiniz. İnsanlık hali, olur ya üstünde parası olmayacağı bir gün olur acil bir okul ihtiyacını almak zorunda kalır.

Güvenle kapıdan içeri girip “Bu ihtiyacım var ama param yok. Bugün alsam da yarın parasını getirsem olur mu?” diye sorduğunda hayır cevabı almayacağı esnaf abisinin, esnaf ablasının olduğunu bilsin çocuğunuz...

***

Bugün ben kırtasiye örneğini verdim ama geneline baktığımızda bu sorunu hemen hemen tüm esnaf yaşıyor. Zincir marketleri büyütmek yerine az çok demeden yapacağımız alışverişlerle esnafımıza destek olursak eğer geçmişten günümüze kadar gelen yüzleri gülen mahalle esnafını da yaşatmış oluruz diye düşünüyorum ben. 

***

Bu konuda her yıl tüm duyarlılığı ile basına vermiş olduğu röportajlar ve sosyal medya hesapları üzerinden yapmış olduğu paylaşımlarla farkındalık yaratarak esnafının yanında olan Antalya Fotoğrafçılar Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Bayrak’ a ayrıca teşekkür ediyorum.