Öğrencilerin tercihi bilişim ağırlıklı oldu

2022-Yükseköğretim Kurum Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları açıklandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından açıklanan 2022-YKS istatistiklerine göre, üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına 1 milyon 5 bin 490 aday yerleşti. Psikolojik Danışman Sevilay Akaoğlu ise öğrencilerin bu yıl bilgisayar mühendisliği ve bilişim ile ilgili bölümlere ilgi gösterdiğini söyledi.

YKS tercih sonuçları Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden (ÖSYM) yapılan açıklama ile duyuruldu.  2022 YKS sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlandı.

KAYITLAR AĞUSTOS SONUNA KADAR TAMAMLANACAK

ÖSYM tarafından açıklanan 2022-YKS istatistiklerine göre üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına 1 milyon 5 bin 490 aday yerleşirken, devlet ve vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 11 bin 880, ön lisans programlarında ise 707 olmak üzere toplam 12 bin 587 kontenjan boş kaldı. Öğrenim durumuna göre başvuran ve yerleşen aday sayılarına bakıldığında, YKS'de son sınıf düzeyinde tercih yapan 519 bin 123 adaydan 292 bin 499'u bir yükseköğretim programına yerleşti.

Bu adayların 161 bin 662'si lisans, 116 bin 14'ü ön lisans, 14 bin 823'ü AÖF programlarında öğrenim görme hakkı kazandı. Açıklanan sonuçlara göre bir programa kayıt hakkı kazanan adaylar kayıt işlemlerini 22-26 Ağustos 2022 tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 22-24 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapabilecek. Üniversite sınavına giren adayların gündeminde bulunan YKS ek tercih kılavuzu ise henüz yayınlanmadı.

BİLİŞİM ALANI İLGİ GÖRDÜ

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Antalya Erünal Sosyal Bilimler Lisesi’nde görevli psikolojik danışman Sevilay Akaoğlu, öğrencilerin uzun ve yorucu bir süreci geride bıraktıklarını söyledi. Akaoğlu, “Artık bu emeklerin meyvelerinin toplandığı bir dönemdeyiz. Çok heyecanlı bir süreçti. Şu an öğrencilerimizi büyük oranda yerleştirdik. Bu yıl bilgisayar mühendisliği ve bilişim yönetim sistemleri bölümleri çok ilgi gördü. Öğrencilerimizden bu alanlarda tercih yapan ve yerleşenler oldu. Teknolojinin gelişmesi, sosyal meydanın hayatımıza girmesi ile bu bölümler revaçta olan alanlar arasına girdi” ifadelerini kullandı.

EK TERCİH YAPARKEN KILAVUZA DİKKAT!

Akaoğlu, üniversite programlarına yerleşemeyen öğrenciler için ise yeni bir sürecin başladığını belirterek, “Ek tercih kılavuzu henüz açıklanmadı. Öğrencilerimizin ek tercihler başladığında bu imkandan faydalanabilmeleri için ya hiç tercih yapmamış ya da bir programa yerleşememiş olmaları gerekiyor” dedi.

Ek tercihlerde ÖSYM kılavuzunu dikkatle incelemenin önemine değinen Akaoğlu, “Bu süreçte öğrenciler ÖSYM kılavuzunu dikkatle takip etmeli. Hangi üniversitede hangi bölümlerde boş kontenjan kaldığı doğru tercih yapabilmek için önemli” diye konuştu.