ÖĞRENCİLERE KARABUĞDAYIN FAYDALARI ANLATILDI

Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu'nda Greşka Yetiştiriciliği Glutensiz Beslenme ve Otizm Konferansı'nda öğrencilere karabuğdayın faydaları ile üretimi hakkında bilgi verildi.

Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu 'Gönüllülük Çalışmaları' dersi kapsamında Konyaaltı İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen 'Greşka Yetiştiriciliği, Glütensiz Beslenme ve Otizm Konferansı' gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Kahraman Köktürk'ün moderatörlüğünü yaptığı konferansta, öğrencilere bilgi verildi. Köktürk, "Pandemi sürecinde en çok ihtiyaç duyulan tarımsal üretim ve gıda ürünleri oldu. Eğer ailenizin 1 dönüm tarım alanı varsa sizin bir işletmeniz var demektir. Ülkemizde 'karabuğday' olarak bilinen greşka yetiştiriciliği konusunda 2012 yılında Antalya Korkuteli'de ilk denemeler yapıldı" dedi.

“KAZANÇ ELDE EDİLEBİLİR”

Konyaaltı İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Nevin Özer de glütensiz beslenme için en önemli tarımsal üretimlerden karabuğdayın çölyak hastaları için gerekli olduğunu söyledi. İçerisinde glüten olmaması nedeniyle greşkanın otizm tedavisinde olumlu etkiler verdiğinden bahseden Özer, "Özellikle otizmli çocukların bağırsak sendromu yaşamaması için çok olumlu etkileri var. Ülkemizde ithal ürün olarak Rusya ve Ukrayna'dan gelirken özellikle kıraç alanlarda yetiştirilebilmesi nedeniyle yeni bir ürün olarak kazanç elde edilebilir" dedi.

“GLUTENSİZ BESLENME TERCİH EDİLMEKTEDİR”

Özer, “Karabuğday glüten içermeyen bir kuzukulağıgiller familyasındandır. Karabuğday fazla suya ihtiyaç duymadan az gübre kullanılarak ve zirai ilaç kullanılmadan yetiştirilmektedir. Karabuğday 75 gün gibi kısa bir sürede hasat edilir ve 45 gün çiçeklenme süresi vardır. Bu yüzden arıcılığa uygundur. Toprak sıcaklığı 10 dereceye ulaştığı zaman ekim yapılır ve yıl içerisinde ikinci ekime uygundur. Karabuğdayın glutensiz olduğu TUBİTAK tarafından onaylanmıştır. Karabuğdaydan hammadde üretilirken kabuğunun ayrıştırılması gerekmektedir. Ülkemizde üretiminin az olma sebepleri kabuk ayıklama için uygun makineye sahip olmamamız. Un üretim fabrikalarında çapraz bulaşma riski olduğundan dolayı öğütülememektedir. Ayrı bir un değirmenine ihtiyaç vardır ama gerekli önem verilmediği için bu yönelik bir çalışma olmamıştır. Glutensiz beslenme, çölyak (glüten hassaslığı) hastalığı olan bireyler üzerinde öncelikli olup diyabet hastalığı olan ve otizmli bireylerde de önemli bir role sahiptir. Ayrıca sağlıklı beslenmek isteyen ve diyet programlarında da glutensiz beslenme tercih edilmektedir” diye konuştu.

DHA