Öğrenciler için 'tercih' zamanı

Lider Haber TV’de Murat Er’in sunduğu Gün Ortası haber programına konuk olan Eğitim Sosyoloğu Prof. Dr. Tunay Kamer, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) tercih süreci hakkında, “Yüksek puan alan öğrenci merkezi yerleştirme ile yerleştirilecek. Puanı düşük öğrenci okul başarı puanına göre yerleştirmeleri yapılacak”  dedi. 

Prof. Dr. Kamer, programda yaptığı değerlendirmede, LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından velilerin heyecanla tercih sürecine girdiğini belirtti. Özellikle yüzdelik dilimlerin puanlardan daha önemli olduğunu vurgulayan Kamer, her yıl değişen soru zorlukları ve yanıt yoğunluklarının bu dilimleri etkileyebileceğine dikkat çekti. Kamer, tercihler başladı 17 Temmuz’a kadar devam edeceğini 22 Temmuz’da da açıklanacağını kaydetti. Öğrencilerin tercihlerini yaparken MEB’in genel ve il bazında yayımladığı yüzdelik dilimlerin büyük önem taşıdığını ifade eden Kamer, "Tercihler noktasına bakıldığında ‘LGS zor muydu kolay mıydı bu süreçler nasıl olacak’ gibi belirsizlikler oluşabiliyor önceki yıllarla kıyaslamalar yapılıyor. Ama ben öncelikle şuna vurgu yapayım; puanlardan ziyade yüzdelik dilimler çok çok önemli. Her yıl girenlerin başarısı değişiklik gösterebiliyor. Sorulara verilen yanıtların yoğunluğu değişiklik gösterebiliyor. Burada aslında dikkat etmemiz gereken puandan ziyade yüzdelik dilimler. Bu kapsamında Genel bir yüzdelik dilim ve il bazında bir yüzdelik dilim MEB yayınlıyor.  İl dışında tercih yapmayacaksanız özellikle sınavla yerleşen öğrenciler için diyelim; buradaki yüzdelik diliminize göre yerleştirileceksiniz” dedi. 


500 TAM PUAN ALAN SAYISI BU YIL DÜŞÜK
LGS’nin geçmiş yıllara göre farklı zorluk derecelerine sahip olduğunu belirten Kamer, sınavın zorluğunun puanlara direkt etki etmediğini ve öğrencilerin anlık durumlarına bağlı olarak başarılarının değişebileceğini aktararak “Genelde 500 tam puan yapan kaç kişi genelde sınav kolay mıydı zor muydu soruları akla geliyor bakıldığında 352 tane öğrencini 500 tam puan aldığını görüyoruz. Bu önceki yıllara göre birazcık düşük. Bu sınavın kolay ya da zor olduğunu belirlemez. Bu bir başarı testi değil. Çocuk çünkü o anki ruh hali ile girmiş olduğu duruma göre bilmiş olduğu soruyu bile yapmaya biliyor bunun sonunda ölüm yok. Yüksek puan alan öğrenci merkezi yerleştirme ile yerleştirilecek. Puanı düşük öğrenci okul başarı puanına göre yerleştirmeler yapılacak” diye konuştu. 


3 TİP YERLEŞTİRME VAR
Tercih sürecinde öğrencilere ve velilere rehberlik etmek için MEB’in her yıl güncellediği kılavuzun büyük önem taşıdığını vurgulayan Kamer, öğrencilerin 20 tercih hakkının olduğunu hatırlattı. Ayrıca, öğrencilerin okul türleri arasında belirli kısıtlamalar olduğunu ve bu detayların kılavuzda açıkça yer aldığını açıklayarak “3 tip ekran karşımıza çıkıyor meb.gov.tr ye girdiğimizde terchi sayfasına açtığımızda. Yerleştirme oranları da gösteriliyor. Onlarda incelenebiliyor. MEB bu yıl velilere özgü kılavuz yayınladı. Velilerin incelemesini tavsiye ederim. Akla gelebilecek soruları da kısa kısa yanıtlamışlar” dedi. 


TOPLAM 20 TERCİH HAKKI VAR
Yerleştirmede tercihlerin nasıl yapılması gerektiğini aşama aşama anlatan Kamer, “Bir yerel yerleştirme söz konusu merkezi yerleştirme söz konusu, birde merkezi yerleştirme söz konusu pansiyonlu okullar yerleştirme söz konusun; bir yanlış biliniyor.; öncelikle bir yerel yerleştirme zorunluluğumuz var. 5’e kadar tercihler çıkabiliyor. Merkezi yerleştirme ile ilgili 10 tane tercih yapma hakkımız var. Daha sonra pansiyonlu okul tercih etmek istiyorsanız 5 tane tercih hakkınız var. Toplamda 20 tercih hakkımız var” diye açıkladı. 


YERLEŞTİRİLMEDEN BIRAKILMAYACAK
Programda ayrıca, deprem bölgelerinde yaşayan öğrencilere yönelik özel bir düzenleme olduğunu ve hiçbir öğrencinin yerleştirilmeden bırakılmayacağını da vurgulayan Kamer, “Her bölümle ilgili bazı kısıtlamalarda var. Okul türlerinden aynı okul türlerini seçme imkanı vermiyor. Farklı okul türlerini seçsin diye kılavuzda bunların hepsi açık şekilde açıklanmış. Bu konuda özel okul ve rehberlik genel müdürlüğü kutlamak gerekiyor. Ön tercih yapmadan yerel tercih yapmadan merkezi yerleştirme ile ilgili 10 tercihi yapma şansınız yok. Önce onu yapıcaz. Farklı illeri merkezi yerleştirmede yazabiliyorsunuz. Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlara farkı bir uygulama var. 203 bin üzerindeki öğrenci açıklanacak. Yerleştirilemeyen öğrenci ne olacak? Hiçbir öğrenci açıkta kalmıyor. Okul puanıyla yerleştirilecek. Okullarda rehberlerde yardımcı oluyor” dedi.