ÖĞRENCİ YURTLARI VE FETÖ

Sevgili okurlar, yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte ülke genelinde öğrencilerin barınma sorunu tekrar gündeme geldi.

Devlet yurtları bir yana; birçok ilde özel yurtlarda bile yer bulunamıyor. Hatta çocuğunu yurda yerleştirmek için torpil ya da tanıdık birini bulma telaşında olanları duyuyorum.

Yurt bulamayan kiralık ev bakıyor ama ülke genelinde kiralar da uçmuş. Kiralık ev arayan öğrencinin işi daha da zor. Çünkü kimi öğrenciye evini vermiyor, Kimi de piyasanın çok daha üstünde fiyat çekiyor.

Bazıları öğrenciyi yolunacak kaz misali gelir kapısı olarak görüyor. Yurt bulamadın, ev de kiralayamadın. Böyle bir durumda ne oluyor?  Çocuklar terör örgütlerinin kucağına düşüyor. 

Bu ülkede 15 Temmuz darbe girişimi gerçekleştiren FETÖ’de yaşanan yurt sorununun bir eseridir. Bunu neye dayanarak söylüyorum?

Adliyede takip ettiğim FETÖ davalarından, yürütülen soruşturmalardan, alınan ifadelerden…

Geçmişte Fetullah Gülen’e en yakın isimlerden biri olan Nurettin Veren’in TEM Şube Müdürlüğünde alınan ifadesinden yola çıkarak bu örgütün nasıl kurulduğunu anlatayım. Gerisini siz düşünün

Fethullah Gülen 1960’lı yılların ortalarında Kestane pazarı Kuran kursunda vaizlik yapıyordu. Evi olmadığı için Kuran kursundaki çekyatın üzerinde kalıyordu.

O yıllarda köylerde ortaokul yok. Köy çocuklarının şehirlere gelip okuması imkanı da yok. Şehirlerde de çoğu yerde yurt da yok.

Haliyle çocuklar YOKLUKTAN okuyamıyorlar… Bu durumu fark eden Fetullah Gülen, bu YOKLUK ortamında öne çıkıyor…

Anadolu çocuklarının eğitimden eşit pay alamadığını gören Fetullah Gülen “Anadolu insanının okuma hakkına yardımcı olalım. Bu çocukları köy hayatından, çoban olmaktan, eğitimsiz kalmaktan kurtaralım” diyerek bağış toplamaya başlıyor.

Anlatılanlara göre millet çölde suya hasret kalmış insan gibi, yoksul çocukların eğitimi için bu örgüte neyi var neyi yok bağışlıyor…

Yapılan bağışlarla 1970 yılında yoksul üniversite öğrencilerinin kalması için İzmir' de 10 tane kiralık ev tutuluyor. Sağanak gibi yardım yağınca bir dernek kurulup yurt yapımına başlanıyor.

1977’de ilk yurt yapılıyor. 1981 yılına gelindiğinde ülke genelindeki yurt sayısı 100’ün üzerine çıkıyor.

Vatana millete hayırlı evlatlar yetiştirilmesi için hayırseverlerin yaptığı bağışlarla büyük bir mali güce sahip olan bu örgütün çok küçük yaştan aldığı eğittiği bu çocukları ne hale getirdiğini 15 Temmuz’da gördük…

Gençlerimizi her türlü tehditten uzak tutabilmek için önce barınma sorununun ortadan kaldırılması gerekiyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sosyal medya hesabından  “Ülkemizin geleceğini emanet edeceğimiz gençlerimizle aramıza yalanların girmesine izin vermeyeceğiz” diyerek iktidara geldikleri 2002 yılından bu güne kadar yapılan yurtlar ve öğrencilere verilen destekler hakkında bir paylaşım yaptı.

YURT SAYISI 769 OLDU

Buna göre 2002’de 190 olan yurt sayısı 2021’de 769’a çıkmış. 182 bin 258 olan yatak kapasitesi ise 719 bin 567’e ulaşmış. Daha önce 75 il ve 57 ilçede olan yurtlar ülkenin 81 ilinde 241 ilçeye yayılmış. Aylık 9 lira olan beslenme yardımı 570 liraya çıkartılmış. 451 bin 550 olan kredi-burs verilen öğrenci sayısı ise 1 milyon 449 bin 387’ye çıkmış.