ODA SEÇİMLERİ YAKLAŞTI

Geldik haftanın ortasına.

Önümüzde yerel seçimler ve genel seçimlerden önce esnaf oda seçimleri var.

Antalya’nın siyasetini, ticaretini ve dinamiklerini belirleyen sağdan saysan da soldan saysan da, 200 etkili ve yetkili kişi vardır. Bunların içinde bazı oda başkanlıkları vardır.

Esnaf odaları 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla 31 Mart 2022’ye kadar seçimleri tamamlamaları gerekiyor. Bu nedenle seçim kulisleri hızlandı. Ortaya çeşitli oda başkanlıkları için adaylar çıkmaya başladı.

Esnaf odalarının arka kulislerini bilenler için bazılarına isim bile konulmuş. Bu başkan adaylarına “Tavşan aday, bölücü aday, avcı aday” gibi isimler konuluyor.

Tavşan aday gerçek aday çıkmadan önce ortalıkta koşturan, daha sonra geri çekilip, asıl adayın ortaya çıktığı bir aday tipine verilen isim.

Bölücü aday ise gerçek başkan adayının, rakibinin oylarını bölmesi için onun en yakın adamını ikna ederek adaylığa çıkartmasına verilen isim.
Avcı aday ise “Kendisi adına değil, bağlı bulunduğu odaya oy toplamaya çalışana verilen isim. Bu avcı aday, daha sonra oda başkanının sağ kolu, sol bacağı gibi görülecektir.

Şimdi gelelim odalara.

İlçelerle birlikte AESOB’u oluşturan toplam 76 oda var bildiğim kadarıyla. Antalya kent merkezinde ise 60 kadar oda var. Ama bu odaların arasında sadece birkaç tanesinin başkanlığı ile ilgili konuşulur hep.

Bunlar üye sayısının yüksekliğine, bütçesinin büyüklüğüne, rantın yüksekliğine, siyasete etkisiyle beraber ölçülerek en önemlisi Şoförler Odası geliyor. Arkasından Otobüsçüler Odası. Bunların bütçeleri küçük bir ilçe belediyesinin bütçesine denk neredeyse. Ardından Pazarcılar Odası, devamında Servisçiler Odası, Büfeciler odası,  Kahveciler Odası, kuyumcular Odası gibi odalar sıralanıyor.
Halbuki dediğimiz gibi kent merkezinde 60’a yakın oda var. Mesela Briketçiler Odası başkanı kim içimizde bilenimiz pek yoktur. Veya Kaloriferciler Odası Başkanı kim? Sütçüler, Yoğurtçular Oda Başkanını içimizde kaç kişi merak etmiştir?  Veya Yorgancılar Oda başkanı kim olacak diye merak edeniniz var mıdır?

Zira bu odalar gariban odalar. Şu yukarda saydığım odaların haricinde diğer oda başkanlığı için millet birbirini yemiyor! Zira onların parası gerçekten yoktur.  Bu odaların parası ve rantı olmadığı içinde başkan adaylıkları için büyük çekişmeler yoktur.

Seçim yaklaştıkça rakip oda başkan adaylarının birbirleri hakkında söyledikleri geliyor kulağıma. Veya mevcut oda başkanının rakip oda başkanına üye listesini vermemek için çevirdiği onca allengirli işler geliyor. Mevcut oda başkanlarının karşısında aday olan aynı meslektaşına attığı aleni iftiraları duyuyorum.

Sayın adaylar seçimden sonra yine yüz yüze bakacaksınız. Ne yaparsanız yapın ama centilmenliğinizden taviz vermeyiniz.