O PROJE

Ben, zaman zaman Antalya’nın yıllar içindeki değişimini gözlemlemek için gittiğim yerlerin fotoğraflarını çekerim.

Geçen temmuz ayının 16’sıydı.

Kepez üstündeki seyir terasında aracımı park edip, cep telefonumla şehrin kuşbakışı fotoğrafını ve kamera görüntüsünü çekerken, yanıma orta yaşlı bir adam geldi.

Üzerinde yağ lekeleri olan, bir iş elbisesi vardı.

Muhtemelen sanayide tamirciydi.

 Benim cep telefonumla çekim yaptığımı görünce, “ Senin de mi var orada” diye sordu.

Ben de “Senin de mi”  derken neyi kastettiğini sordum.

Meğer geçenlerde törenle ilk dairelerin teslimatının yapıldığı Kepezaltı- Santral mahallesinde gerçekleştirilen “kentsel dönüşüm” projesini kastediyormuş. 

Bu sohbet sırasında, daha ilk dairelerin teslimatı yapılmamıştı.

Benim orada yerimin olmadığını söyleyince; başladı anlatmaya.

“Benim burada 422 metrekare bir yerim vardı. Tapumuz da yoktu. İçinde bir gecekondumuz vardı.  Kentsel dönüşüm projesiyle tapusuz 422 metrekare yerimin karşılığında şimdi burada bir 2 oda bir salon, diğeri 3 oda bir salon olmak üzere iki dairem olacak. Dairelerimin bir 2’inci katta, diğeri 7’inci katta. Biri güney-doğu cepheli, diğeri kuzey –doğu cepheli.  Sağdaki blok var ya, işte orada.  İlk daireler önümüzdeki günlerde teslim edilecek. Benim dairemin olduğu blok yılbaşından sonra teslim edilecekmiş” dedi.

Satmayı düşünüp düşünmediğini sorunca, “Satmayı düşünmüyorum. Dursun abi. Benim 3 çocuğum var, ellerinden öper. Onların geleceğini düşünüyorum. Projenin temeli atıldığında 2 artı bir dairemi almak için 350 bin lira teklif edenler oldu. Vermedim. Niye vereyim? Antalya’da her zaman alan kazanır. Bir milyon lira verseler de vermem. Buraya dairelerime kuşbakışı bakmaya geldim. Geçenlerde içine de girip gezdim” dedi.

Özlemle evinin yapılmasını bekleyen bu adam, daha sonra aracına binip gitti.  

Geçmişe şöyle bir baktım. Geçmişte Kepezaltı’ndaki Hayvanat Bahçesinin güneyinden, Kepez Elektrik Santraline kadar uzanan bu bölgede binlerce gecekondu vardı. İçinde gecekonduların olduğu bu iki mahallenin mülkiyeti 13 Nisan 2001 tarihinden bu yana Büyükşehir Belediyesi'ndeydi.

2014 ile 2019 yılları arasında Menderes Türel’in 2’inci kez Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptığı dönemde burada kentsel dönüşüm gerçekleştirmek üzere 3 bin 265 gecekondu sahibi ile ön protokol imzalanmıştı. Bu kapsamda geçen yıllarda iki mahalledeki toplam 4 bin 931 adet taşınmaz yıkılmıştı.

Şimdi o yıkılan gecekonduların yerinde Türkiye’nin önde gelen bir firması tarafından Antalya’nın en büyük kentsel dönüşüm projesi hayata geçiriliyordu. 1 Mart 2018 tarihinde çekilen kura ile 3 bin 265 hak sahibine 5 bin 73 adet dairenin çekilişi gerçekleştirilmişti. Şimdi dairelerin teslimatı aşamasına geçilmişti.

Bu vatandaşla sohbetimizden günler sonra inşaatı tamamlanan 660 dairenin anahtarı 460 hak sahiplerine düzenlenen törenle teslim edildi.  Önümüzdeki eylül ve ekim ayında da anahtar teslimatlarının devam edecekmiş. Böylece bu yıl teslim edilecek daire sayısı toplamda 972’ye ulaşacakmış.

Bu proje ilk başladığında önceleri vatandaşın aldatıldığı söylenmişti.  Hatta kentsel dönüşümü gerçekleştiren firmanın bu işin altından kalkamayacağı bile iddia edilmişti.  Bu söylentiler yüzünden projeye mesafeli bakanlar bile olmuştu.

Buna karşılık Antalya’nın en büyük kentsel dönüşüm projesinin iyi bir yatırım aracı olduğuna inanıp buradan daire alan müteahhitler olduğunu da biliyorum. Buradan bir değil; birkaç tane daire alanları tanıyorum. Buna şaşırmıyorum. Ama geçmişte projeyi eleştirenlerin şimdi buradaki başarıyı kendi eserleriymiş gibi sahiplenmesini görünce; işte buna hayret ediyorum.