O AN ŞİMDİ!

‘Baş nereye giderse ayaklar oraya gider.’ Bir Müslüman her konuya insanî ve İslamî açıdan bakmalıdır. Eğer bir çocuk sabah uyandığı zaman anne ve babasının namaz kıldığını görürse ona namaz kılmak olağan bir şey gelir.

***

Başka bir evdeki çocuk akşam eve geldiğinde anne ve babasının arkadaşları ile sigara ile alkol alıp o masada kumar oynadıklarını görürse bu çocuk için de bu haller olağan bir durum olur.

***

‘Gülmeyen güldüğünü sanır, gülmediğini anlayınca da güleni kıskanır’. Ne hikmetse bazı insanların ruhlarındaki karanlığın etkisinden midir bilinmez yüzleri hiç gülmez, hiç mutlu olamazlar.

***

O kimseler baharı gelmeyen kış gibidir. Başkalarını hiç dinlemezler, etrafına negatif enerji saçarlar. Çevresindeki insanların da enerjisini düşürürler. Bu insanların sözleri buz gibi, davranışları da kabadır.

***

Bu tür insanlar daha kendisi ile barışmamıştır ki başkaları ile de anlaşıp hayatında, işinde başarılı olabilsin. Sosyal ilişkilerinde iyi olabilmeleri mümkün değildir. Başkasına gerek yok, sürekli kendi gölgesi ile kavga ederler. 

***

İşin kötüsü bu hal içinde olan insanlar günün sonunda mutlu, neşeli, enerji dolu, hayata pozitif bakan insanları kıskanmaya başlarlar. Ne yazık ki kalpleri haset ile dolmaya başlar. Çevrenizde de bu tür insanlar maalesef vardır.

***

Kumluca kazasına bağlı köyümüz Kuzca’da bir şahıstan bahsederlerdi: Bırakın başkasına gülümsemeyi adam hayatı boyunca hanımının yüzüne hiç gülmemiş. Bir insanın yaşamı boyunca hiç mi mutlu anısı olmaz eşiyle.

***

‘Gençlikte dökülen ter ihtiyarlıkta içinde yüzülecek bir servettir’. Toplumda görmüşsünüzdür; 70’li yaşlarda bir iş insanı özel aracı, özel şoförü ile gideceği yere gider. İşyerlerinde istihdam ettiği bir sürü çalışanı vardır.

***

Yine karşılaşmışsınızdır, 70 yaşlarında birisi bir duvar kenarında beklemektedir. Önünde bir mendil, insanların yüzüne bakmaz devamlı yere bakar. Ağzında da sigaralı bu halinden dolayı insanlar merhamete gelip pek para atmak istemez.

***

Yaş 70’e geldiği zaman değil her gün kendimize sormalıyız: ‘Hayatımda neyi değiştirmeliyim?’ diye. Geriye dönüp neyi değiştirmek istersiniz diye sorarlar ya, hiç beklemeden şimdi değiştirelim. O an şimdi, geniş zaman değil.

***

Hayat çaba sarf etmektir, emek vermektir. Hiçbir şey kendiliğinden olmaz. İstemek yetmiyor, harekete geçmek gerek. Sen konuşurken birileri çalışıyor, sen oturuken birileri terliyor.

***

SON SÖZ

Ünlü basketbolcu James Worthy’nin çok sevdiğim, mükemmel bir sözü var: ‘Antrenman yapmadığın zamanlarda her an aklında olsun. Şu an birileri dışarıda saatlerce çalışıyor. Ve karşılaştığınızda ona yenileceksin.’