'NUSRET BAYAR'SA VİRÜS NE YAPSIN?

CHP Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, Başkan Muhittin Böcek’in koronavirüse yakalanmasının ardından kendisine önerilen izolasyon kurallarına uymadığı görüldü. Halka örnek olması gerekirken, karantina kurallarını çiğneyerek adeta tehlike saçan CHP’li Bayar’ın, bir televizyon programında kullandığı ifadeler ise, ‘sorumsuzca bir davranış’ olarak yorumlandı.

Karantina koşullarına uymamak toplum sağlığını tehdit ediyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 17 Ağustos tarihinde koronavirüse (kovid-19) yakalandığını duyurarak tüm siyasi çevreleri üzmeye devam ederken, tüm gözler Böcek’ten gelecek sevindirici habere odaklandı. Hal böyle iken, Böcek’in ardından kendisiyle bu süreçte yakın temasta bulunan yakın isimler ise testlerini yaptırdıktan sonra tedbir amaçlı kendilerini evde izole etti.

BAYAR, KARANTİNAYI BÖYLE DELMİŞ

Başkan Böcek'in Baş Danışmanı Cem Oğuz, Özel Kalem Müdürü Burcu Ay, Antalya Ulaşım Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Filiz'in yanı sıra Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ramazan Demir gibi isimlerin karantinaya girdiği bu dönemde, tedbiri elden bırakarak kendini karantinaya almayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında bu süreçte yaşananları anlattı.

BÖYLE SORUMSUZLUK GÖRÜLMEDİ

CHP İl Başkanı Bayar, canlı yayında verdiği bilgiler doğrultusunda koronavirüs sürecinde karantinaya girmesi gerekirken yaptığı buluşmalar ile tedbirsiz hareket ettiğini gözler önüne serdi. Bayar, televizyon programında şu cümleleri kullandı:  “17 Ağustos tarihinde Başkan Böcek’e geçmiş olsun dileklerimi bildirdim. Kendisiyle de 14 Ağustos’ta birlikte olmamızdan dolayı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gittim test yaptırdım. Orada da 15 gün karantina kapsamında evde kalmam gerektiğini, izole olmam gerektiğini söylediler ve 22 Ağustos’ta tekrar test yapacaklarını söylediler. Bu tarihte tekrar test yaptılar ve test yine negatif çıktı. 4-5 gün daha dışarı çıkmamam gerektiğini kendimi izole etmem gerektiğini söylediler. Ben de 26-27 Ağustos gibi sokağa çıktım ve 28 Ağustos’ta da açıklama yaptım.”

BAŞKAN BAYAR’IN ‘İZOLESİZ’ GÜNLERİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in 17 Ağustos tarihinde kovid-19 olduğunu açıklamasının ardından tedbirsiz şekilde hareket ederek kendini karantinaya almayan CHP Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, 14 gün karantinada olması gerekirken 17 Ağustos tarihinden 1 Eylül tarihi dahil olmak üzere birçok etkinliğe, toplantıya ve buluşmaya katılarak tedbirsiz şekilde hareket etti. Bayar’ın bu zaman zarfında tedbirsiz davranarak gittiğin noktalar ise CHP Antalya İl Başkanlığı ve Nusret Bayar’ın sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

MUSA GÜL'ÜN TESTİ "ACABA" DEDİRTTİ

Öte yandan, 26 Ağustos tarihinde "gençlik kolları başkanlığı" devir teslim töreninde Bayar ve Musa Gül yan yana konuşma yapmıştı. 8 Eylül'de Musa Gül, testinin pozitif çıktığını sosyal medya hesabından açıklamıştı. Akabinde, CHP Antalya Gençlik Kolları Başkanı Özkan Yılmaz’ın ağabeyi olan CHP Gençlik Kolları Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Gökhan Yılmaz'ın da koronaya yakalandığı duyuldu. CHP’li Yılmaz, sosyal medya hesabından şu ifadelere yer vermişti: “Kıymetli Nişanlım Firuze Candan ve benim kovid-19 testimiz pozitif çıkmıştır. Sağlık durumumuz gayet iyi evlerimizde izole durumdayız. Kardeşim Özkan Yılmaz’ın test sonucu ise negatif çıkmıştır ve 10 gündür kendisi ile herhangi bir temasımız olmamıştır. Lütfen kurallara uyun ve kendinizi muhafaza ediniz.”  

İŞTE NUSRET BAYAR’IN ‘TEDBİRSİZ’ ZİYARETLERİ

Bayar’ın 14 günlük karantina kuralına uymayarak yaptığı ve katıldığı organizasyonlar şu şekilde;  CHP Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, 20 Ağustos tarihinde Demre’nin Çayağzı Mahallesi’nde bir etkinliğe katılarak yerel halk ile buluştu. 22 Ağustos tarihinde Elmalı’da yine aynı şekilde yerel halk ile buluşarak sohbet etti. 23 Ağustos’ta CHP Antalya 16’ıncı İl Gençlik Kolları Olağan Kongresi’ne katıldı. Bayar, 26 Ağustos tarihinde CHP Antalya İl Başkanlığı önünde partililerle bir araya gelerek, Kurtuluş Savaşı’nın simge zaferi Büyük Taarruz ’un yıl dönümü dolayısıyla konuşma yaptı. Bunun akabinde takip eden zamanda 30 Ağustos tarihinde 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinliklerine katılan Bayar, aynı gün büyük bir kalabalıkla birlikte Fener Alayı etkinliğinde yer aldı. 1 Eylül tarihinde ise Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri olarak 1 Eylül Dünya Barış Günü ile ilgili basın açıklaması yapan Bayar, yine aynı gün Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyetini ağırlayarak, aynı gün içinde İYİ Parti Antalya 1’inci İl Olağan Kongresi’nde yer aldı.

VATANDAŞLARI RİSK ALTINDA

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine göre, “izolasyona tabi tutulan kişi bilgilerinin il sağlık müdürlüklerinden temin edilerek özellikle ilk 7 günlük süre içerisinde izolasyon şartlarına uyulup uyulmadığının vali/kaymakam ve kolluk birimlerince birebir takip edilmesi ve sıklıkla denetlenmesi” istendiği hatırlatılıyor. Genelgede, evde izolasyona tabi tutulan Kovid-19 tanılı ya da temaslı bazı vatandaşların, acil işlerini gerekçe göstermek suretiyle izolasyon yükümlülüklerini ihlal ettikleri, sosyal hayata katılmak suretiyle halk sağlığını ciddi anlamda riske attıkları tespit edildiğine dikkat çekilerek, bunun önüne geçilmesi amacıyla alınacak önlemlere dikkat çekiliyor.

HAPİS CEZASINA KADAR YOLU VAR!

Yapılan her türlü bilgilendirmeye karşın evde izolasyon yükümlülüğünü ihlal ettiği tespit edilenler hakkında; Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca idari para cezası uygulanıyor. Konusu suç teşkil eden eylemlere ilişkin Türk Ceza Kanunu'na göre, karantinaya uymamanın 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası var. TCK'nın 195. maddesine göre, "Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." şeklinde ifade ediliyor.

 

FARUK ÇELİK