Nurten Sırma’dan korkutan açıklama: Ölümle sonuçlanabilir

Lider Haber TV’de Murat Er’in sunduğu Gün Ortası programına konuk olan TÜKONFED Sürdürebilir Üretim ve Tüketim Komisyonu Başkanı Nurten Sırma, bir hamburger zincirinin ürünlerinde görülen virüsle ilgili, “Bu virüs ilerlerse böbrek yetmezliği bağlı ölümle sonuçlanabilir” dedi.

Lider Haber ekranlarında seyircisi ile buluşan Murat Er’in sunduğu Gün Ortası programına konuk olan TÜKONFED Sürdürebilir Üretim ve Tüketim Komisyonu Başkanı Nurten Sırma, son günlerde dünya gündemine düşen ve Antalya’da da çok sayıda şubesi olan zincir hamburgerci hakkında açıklamalarda bulundu.

“BÖBREK YETMEZLİĞİNE BAĞLI ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR”

Virüsün böbrek yetmezliğine bağlı olarak ölümle sonuçlanabileceğini belirten TÜKONFED Sürdürebilir Üretim ve Tüketim Komisyonu Başkanı Nurten Sırma, “Ünlü bir hamburgerci zincirinde tespit edilen bakteri çok hızlı ürüyor. Kolay bulaşıyor. Salgına dönüşebiliyor. Ölümcül vakalar ile de sonuçlanabiliyor. Ağız yoluyla beslenme maksatlı aldığımız her şeyin güvenli olması lazım.  Zaten var olan bir bakteri önemli olan bunu gıdaya bulaştırmamak. Tabi burada hamburger zincirinin gıda güvenliği anlamında zafiyeti olmuş. Markanız büyük ya da küçük olsa da netice itibariyle bunu bir kişiye satıyorsunuz. O kişinin hastalanması hem kişiye sağlık sorunu hem de ülkelerin sağlık harcamalarında mali faturalar çıkarıyor. Hamburgerin içinde protein var. Ortam sıcaklığı uygunsa, nem oranı da uygunsa bu bakteri saniyeler için çoğalıyor. Bunu tüketen kişilerde kanlı ishal, baş dönmesi gibi rahatsızlıklar ve beraberinde de ilerlerse böbrek yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanabilir” ifadelerini kullandı.   


“VATANDAŞIN GÜVENLİ GIDAYA ULAŞMA HAKKI İNSAN HAKKIDIR”

Uygunsuz ürün görüldüğü takdirde bildirilmesini gerektiğini aktaran Sırma, “İşletme içinde çalışan bir personel tuvalete giderse, ellerini yıkamadan hamburger hazırlamaya gelirse, elindeki bakteri geçebiliyor. Yıkama sularından gelebiliyor. Mal aldıkları firmadan da gelebilir. Hangi ülkede faaliyet gösteriyorsa o ülkenin imalathaneleri ile anlaşıyor. Eğer mal aldıkları firmaları iyi denetlemedilerse bu mikrop tedarikçi tarafından da geçebilir. Gıda işine girmek kolay iş değildir. Vatandaşın güvenli gıdaya ulaşma hakkı insan hakkıdır. Lütfen gözümüz, kulağımız açık olsun. Uygunsuz ürün gördüğünüz zaman bildirin. Kesinlikle kimlik bilgileriniz ifşa edilmiyor. Bu işin insan sağlığı bakımından ciddi bir sorumluluğu var” şeklinde konuştu.