NİYET

Emeller, amellerin tetikçisi.

Niyetler, neticenin takipçisi.

Şair kalemini kırdığında,

Mahir, sarrafın davetçisi.

Diyordu şair..

Ben ise bu cümlelerin içinde sadece niyete takıldım kaldım. Neydi bu niyet ki adetleri ibadet ediyor. Bazen oluyor kötülükleri besliyor büyütüyor. Evet, ameller niyetlere göredir buyurmuş Fahri kâinat efendimiz aleyhisselam. 

***

Peki, niyet neye göredir hiç düşündük mü?

Tahsillere göre niyetler, gıybetlere göre niyetler, tecrübelere göre niyetler, hayallere göre niyetler, dostluklara göre niyetler, düşmanlıklara göre niyetler.

Sen hangi niyetin talepçisi oldun ya da kurbanı?

Ne kadarda tesirinde kaldın bu niyetlerin? Kimisi içinde büyüdü, kimisi dışını kemirdi, kimisinde hayra tohum iken, kimisinde cehenneme zakkum yemeği pişirdi.

Amellerini en çok etkileyen niyettir fakat bazen amellerin içinde menfaatlerinde saklıdır. Menfaatlerin ise amellerini yer bitirir.

***

Niyet o kadar mühim bir latifedir ki eğitim ilk buradan başlamalı derim bazen. Bir bakmışsın niyetlerinden şekillenmiş bir hayat yaşıyorken, niyetlerden şekillenmiş bir dünya içinde kalakalmışsın. Hep bir boğuşma, hep bir çalkantı, hep bir çekişme sürer gider. Ehlullah kar ve zarar deveranı diyor bu hayata. Hangi niyetin sana kâr getirdi hangisi zarar?

Bakışlarının ardında saklı niyetin, Dilinin altında saklı niyetin, Hayallerinin içinde saklı niyetin, Aklının içinde saklı niyetin tüm duygularının merkezinde var hep bir niyetin.

Niyetin gelişimi, niyetin terbiyesi, niyetin istikameti senin neticeni belirleyecek farkında mısın?

Her neyse şair bile kısa tutmuşken benim serzenişimden kime ne?

Ne güzel diyor üstadı muhterem?

Akla kapı aç ihtiyarı elden alma!'

Evet, aynen öyle vardır elbet benimde bu yazıyı yazmakta bir niyetim!