NEYİ SEÇECEĞİMİZİ ÇOK İYİ BİLMELİYİZ

Yerel seçime 17 gün kaldı. Ama her seçimde olduğu gibi bu seçimde de sona yaklaşırken anket savaşları kızışmaya başladı. Her gün yeni bir anket firması enteresan sonuçlarla beliriyor.

Seçmenleri psikolojik olarak etkilemeyi düşünenler, anket savaşına olağanüstü bir güç vermeye başladı. Her seçim öncesi anketlere inanmayız, onların taraflı yapıldıklarını söyleriz ama yine de anket sonuçlarına bakmaktan kendimizi alamayız öyle değil mi?

Kim seçimi kazanacak kim kaybedecek diye merak ederiz. Zaten meraklı bir milletiz. Anketlerin, anketi yaptıran kurum veya partinin lehine çalıştığını biliriz; oranların buna göre dağıtıldığını bilmemize rağmen anketlere ve sonuçlarına bakmadan da duramayız.

Hatta bazen anket sonuçlarını topladığınız zaman yüzde yüzlerin üzerinde olduğunu görmemize ve taraflı olduğuna inanmamıza rağmen, nedense moralimiz bozulur veya moral buluruz.

Abartılı rakamlarla yapılan anketler, belli adayı önde gösteren sonuçlar, nedense hep ilgimizi çeker. Özellikle belirtmek isterim ki, insanları psikolojik olarak etkilemek isteyen bazı anket firmaları, seçimlere iki veya üç gün kalıncaya kadar seçmenleri etkilemek adına yayınlarını sürdürecekler, üzerlerine düşen görevleri (!) yerine getireceklerdir.

Bilinçli ve inançlı seçmen anket savaşına aldırış etmeyendir. Her şartlar altında inandığı partiye ve adaya ‘EVET’ mührünü basandır. Gerisi onun için hikâye kalır. Geçmişte “Türkiye’de siyaset için 24 saat çok uzun bir süredir” diyen devlet büyüklerimizin sanırım bir bildiği vardı. Türkiye’de bazen gecelik olaylar ile ilgi başka yerlere kayabilir, seçimlerde büyük sürprizler yaşanabilir.

Geçmişte bunun çok örneklerini yaşadık ve gördük. O nedenle sandığa gittiğiniz zaman partinize, inandığınız adaya ve memleketiniz için çalışacak isme oy verin. Sakın ha “UYDURUK KAYDIRIK” anketlerin etkisinde kalmayın.

Sizin bir oyunuz ile sıkıntılar aşılabilir hatta çağ açıp çağ kapatabilirsiniz. Bilinçli ve duyarlı seçmen, sadece kalbinden geçene oy verir. Yoksa “Şimdi bana kaybolan yıllarımı verseler…” şarkısını hep birlikte söyleriz.

Biz anketi manketi bir kenara bırakıp seçeceğimiz adayda bulunması gereken vasıflara çok dikkat etmemiz gerekli. Yaptığına, yapmadıklarına, yapacağım dediğine bakmamız lazım. Ne de olsa bizi temsil edip bu şehre hizmet edecek. Bizim adımıza icraat yapacak. Bizim şehr’ül eminimiz olacak.

Konuyu biraz daha açalım. Sizin bir mağazanız olsa, oradan sorumlu olacak birini hiç araştırmadan bu mağazada görevlendirir misiniz? Veya bir çiftliğiniz olsa orada görev vereceğiniz birinin itimada layık olup olmadığına hiç bakmaz mısınız? Ya da bir davada tutacağınız avukatla davanızı peşinen kaybedeceğinizi göze alabilir misiniz?

Bu misalleri çoğaltmak mümkündür. Fakat şu gerçeği de ifade etmeden yazıma nokta koymak istemiyorum. Biz, Allah kısmet ederse 31 Mart’ta şehrimizi yönetecek ve bizi temsil edecek insanı seçeceğiz.

Bu sebeple:

1- Bu memleketin insanlarını tanıyan, onların değer yargılarını bilen, ahlaklı, dürüst, faziletli, şaibesiz, halkın ve kentin menfaatini her zaman şahsi menfaatinden üstün tutan,

2- Gönlü Antalya sevgisiyle dolu gerektiği zaman her şeyini bu şehir uğruna feda etmeye hazır olan,

3- Bu şehirde nelerin olması gerektiğini, ufku geniş ve derin, vizyonu ve vizyon projeleri olanı tercih edelim. Öyle ‘Hacı Google’dan kopyala yapıştır sunanları değil. Sebepleri çok artırabiliriz. Çünkü Antalya bir dünya kenti ise “Şimdi bana kaybolan yıllarımı verseler… “ şarkısı yerine başka türküler söylemeliyiz.

Artık halkımız her şeyi biliyor. Bir de 31 Mart’ta Muratpaşa Camisi’ne imam seçmeyeceğimizi. Onları diyanete bırakalım. Biz bu şehre GERÇEK hizmeti getirebilecek insanı seçelim.


ŞİMDİLİK SON ANKET

Yazımın ilk bölümünde “Anketlere inanmayın itibar etmeyin” dedim amma dün son bir anket yayınlandı. MAK Danışmanlık’ın 30 büyükşehir anketinin sonuçları.

Anket, 23 Şubat-4 Mart 2024 tarihlerinde 1910 kişi ile yüz yüze yapılmış. Antalya’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda yüzde 41 ile Cumhur İttifakı adayı Hakan Tütüncü yarışı önde götürüyor.


Tarih aralığına baktığımızda son anket olduğunu anlıyoruz. Ankete göre, Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin Adayı Muhittin Böcek, Tütüncü’den 7 puan geride ve yüzde 34 ile 2’nci sırada.

İYİ Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nesrin Ünal ve DEM Parti Eş Başkan Adayları Kemal Bülbül ile Nesibe Bahadır yüzde 7 ile 3’üncülüğü paylaşıyor.

Diğer partileri tek tek yazmayacağım. Ancak İYİ Parti ve DEM’in oylarının düştüğü ankete açık ve net yansıyor. Tabi önümüzdeki birkaç gün içinde yapılacak bir anket daha net sonuç verir. Çünkü seçmenin yönü belli olur.

Lakin anketlere inanmayan biri olarak bu anket bana bu şehirde belediye başkanlığı yapmış birinin, “Görevdeki insan bazen ankette önde çıkar. Ortalamaya iyi bakmak lazım” sözünü hatırlattı.

Evet, bu konuda en iyi anketçi ve anketör Antalyalılar olduğuna göre 31 Mart’ı bekleyeceğiz. Şunun şurasında seçime 17 gün kadar kısa bir süre kaldı.