NEREDESİN NEREDE!

Son yüzyılın en büyük afetini yaşıyoruz. Allah’ın izniyle bu afetinde yaralarını sarıp birlik beraberlik içinde yolumuza devam edeceğiz. Devletimiz tüm gücüyle afet bölgesinde çalışıyor. Bakanlar bakan yardımcıları onlarca vali, yüzlerce vali yardımcısı, binlerce belediye başkanı, on binlerce bürokrat, sivil toplum gönüllüsü milyonlarca vatandaş bu afetin kalıcı etkilerini yok etmeye çalışıyor.

***

Hepsi de saha da çalışıyor. Öyle bazıları gibi sıcak plazalarda güvenli ofislerinde ellerinde kahve klavye başında değiller. Lider Haber olarak bizlerde en üst düzey yönetim kadrosuyla bölgedeyiz. Elimizden geldiği kadar biz de bu yıkımın yaralarını hafifletmeye çalışıyoruz.

***

Ancak dün de söylediğim gibi bölge yabancı istihbarat görevlisi kaynıyor. Herkes bir algının peşinde bunun için de en kolay yol olan yalan haberi seçmiş durumdalar. Zaten birkaç bin takipçisi olan sosyal medya fenomenleri kendilerine gazeteci süsü vermiş ellerinde binlerce dolarlık cep telefonu tablet ve bilgisayarla bölgede haber avına çıkmış durumda.

***

Eh hal böyle olunca bu istihbaratçılar yalan haberlerini yaymak için bu fenomenleri kullanıyor. Maksat korku salıp, bölge halkını yerinden yurdundan uzaklaştırmak…  Bu nedenle diyorum ki ne olur resmi kaynaklara dayanmayan hiçbir habere itibar etmeyin.

SEÇİMLER ERTELENEBİLİR Mİ?

Şimdi de bu altılı masa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “seçimleri erteleyebilmek için olağanüstü hal ilan etmekle”  suçluyorlar. Seçimler ertelenir mi ertelenmez mi onu şu andan kestirmek çok zor. Ama bildiğim bir şey var ki TBMM Meclis tarafından kabul edilen bu OHAL ile seçimleri ertelemek mümkün değil. Anayasa’nın ilgili maddesi çok açık.

***

Anayasa’nın 78. maddesine bağlı olarak 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun 5. Maddesi Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sadece savaş hali nedeniyle ve ancak bu nedenden kaynaklanan TBMM kararı ile 1 yıl ertelenebileceğini net bir şekilde belirtiyor. 

Devamında ise, 5. Madde'nin 'Seçimin geriye bırakılması' başlıklı bendinde "Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmediğine dair karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi bir yıl geriye bırakılır" ibaresi mevcut.  

***

Bu da depremin bir savaş olmadığını ileri süren ve bu sebeple de seçimlerin ertelenemeyeceğini açıkça gösteriyor. Yani olağanüstü hal uygulamasıyla seçimlerim ertelenmesi mümkün değil. Ancak bölgede seçmenin demografik yapısı çok oynak durumda seçmen kütükleri nasıl askıya çıkacak.

***

Haziran 2023’e kadar nüfus hareketleri tamamlanacak mı? Bence bu durumda seçimlerin olup olmayacağın ancak YSK Kurulu karar verebilir. O da il ve ilçe seçim kurulundan gelecek raporlar ışığında öyle işkembe-i kübra’dan atmakla olmuyor.

***


BUNLARI BİLİYOR MUSUSNUZ?

Gazeteci kılığına bürünmüş sosyal medya fenomenleri yalan haberler yaymaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından hasar alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Hatay İl Müdürlüğü Binası’nda, "çeşitli evrakların yok edildiği" iddia edilmişti.

***

Sosyal medya üzerinden dile getirilen o iddiaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çok net bir dille yalanladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada; “Bakanlığımız; evraklarını matbu olarak tuttuğu gibi, bütün resmi yazışma ve raporlarını Belgenet üzerinden dijital ortama anlık olarak aktarmaktadır. Kaldı ki, ek binamızda yer alan tüm evraklar, diğer resmi evraklarımız gibi yeni İl Müdürlüğümüzün arşivine taşınacaktır. Bu bakımdan, söz konusu iddialar tamamen asılsız ve gerçek dışıdır. Kurumumuzun her bir çalışanı afet alanlarında fedakârca, canla başla hasar tespit çalışmalarını yürütürken böyle mesnetsiz bir iddiayı ortaya atanlar hakkında her türlü hukuki süreci başlatacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz" denildi.