NEREDE O BAĞIRIP ÇAĞIRAN ALGICILAR?

Hepimizin malumu, Manavgat’ta 28 Temmuz'da başlayıp 10 günde söndürülen orman yangını yüreklerimizi de yakmıştı. Çünkü bölge tarihinin en büyük orman yangınına tanıklık etmişti.

Manavgat yangını, Gündoğmuş, İbradı, Akseki ve Alanya ilçeleriyle toplamda 59 mahalledeki yerleşim noktalarını da içine alan 75 bin hektarda etkili olmuştu.

Tarihi yangında yerleşim yerleri ve tarım alanları haricinde 58 bin hektar orman yok oldu. Manavgat'ta 2 bin 164 bina hasar gördü. 263 büyükbaş, 2 bin 783 küçükbaş, 20 bini bıldırcın 27 bin 407 kanatlı hayvan telef oldu. 1441 arılı kovan, 1006 boş kovan yandı.

Yangının toplam zararı 1 milyar lirayı geçmişti. OD dönem, “Devletimize güvenin. Türkiye kimsenin tahmin edemeyeceği kadar büyüt bir devlettir. Yeter ki inanın” demiştim.

Çünkü yangınların sürdüğü 10 gün boyunca algı operasyonu yapmak isteyenler veryansın ediyor avazları çıktığı katar yanan yerlerin yerleşime açılıp otel yapılacağını iddia ediyorlardı!

Şimdi şöyle dönüp geriye baktığımız zaman ne o bağırıp çağıranlar ne de o algı operasyonu yapmaya çalışanların hiç birisi ortalıkta yok. Evli evine köylü köyüne dönmüş durumda.

Yangının üzerinden 5,5 aylık bir süre geçti. Yangınzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması, doğanın yeniden canlanması için çalışmalar durmaksızın devam ediyor.

Devletin bütün birimleri hala bölgede çalışıyor. Manavgat'taki 45 mahallede 2 bin 500 afetzedeye psiko-sosyal destek verilirken 227 aileye konaklama için konteyner kuruldu.

Bölgede evi yananlar için 33 kırsal mahallede 375 konteyner, elektrik, su ve atıksız alt yapıları tamamlanarak teslim edildi. 148 kişi burulardan kiralık evlere taşınmış durumda.

Dedim ya, “Siz devletinizin büyüklüğüne güvenin” diye. Hasarlı 1047 evin yıkımı gerçekleştirildi. 592 vatandaş ev yapımı için başvurdu. Şartları uygun olan 456 kişinin evinin, 236 ahırında TOKİ tarafından inşaatına başlandı.

Peki yangında kül olan alanlar imarı mı, dağın başındaki yerler otel yapımına mı açıldı? Hayır. Zaten bu Anayasaya göre mümkün değil. Ya ne oldu? Her yangın sonrası gibi yeşillendirme çalışmasına başlandı.

Yangından zarar gören alanlara 552 bin fidan dikildi. Temizlenen alanlara 495 bin olmak üzere, toplam 1 milyon 47 bin 500 fidan dikilecek. Ormancılar hala sahada çalışıyor yani.

Orman köylüleri için, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 15 bin 610 keçiboynuzu, 4 bin 400 defne olmak üzere 20 bin ve 50 bin zeytin fidanı dağıtıldı. Dağıtım devam ediyor.

Bitti mi? Hayır. Yanan alanlara 10 ton kızılçam tohumu atıldı. 6 bin ton daha atılacak. O tohumlar yağışlarla birlikte yeşermeye başladı. Önümüzdeki bahara her yer yemyeşil olacak.

Yani 5.5 ay önce bağırıp çağıranlar ortadan kaybolurken, hem devlet hem de bölge halkı el ele verip bölgedeki hayatı yeniden canlandırıyor. İnanmayan gidip bakar. Haydi gidin bir görün yapılanları. Belki bir iki fidan dikimine faydanız olur!

TELEVİZYONCU BELEDİYE

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, dün sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Başkan sona 3-5 satırı ancak bulan paylaşım beni hayli düşündürdü.

Başkan Böcek paylaşımında, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız @mansuryavas06'ın da dediği gibi vatandaşımıza hizmetlerimizi, duyurularımızı, projelerimizi en doğru şekilde anlatmamızın en kolay yolu kendi televizyon kanallarımız. Bu konuda canla başla çalışan @ABBTelevizyonu ekibimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Birincisi Antalya Büyükşehir’inde aralarında olduğu belediyeler asli işlerini bırakıp medya işine soyunmuş durumdalar. Öyle ki bu alanda onlarca kişiyi istihdam etmeye başladı. Basın Halkla İlişkiler birimi hariç.

Diyelim ki bu işi hizmetlerinizi anlatmak için yapıyorsunuz. Eyvallah diyelim. Amma siz yaptığınız paylaşımda resmen televizyon kuruluşlarını YALANCILIKLA suçlamışınız.

“Vatandaşımıza hizmetlerimizi, duyurularımızı, projelerimizi en doğru şekilde anlatmamızın en kolay yolu kendi televizyon kanallarımız” diyor Başkan Böcek. Yani diğer televizyon kanalları yanlış ve doğru olmayan bilgileri halka ulaştırıyor demek istiyor!

Yahu siz önce sağa sola laf çarpmayı, suçlamayı bırakın kendi işinizi doğru dürüst yapın. Neyi mi? En basitinden bu şehrin trafik sorunu çözün,  halka ucuz ekmek ulaştırın.

SADECE AT YARIŞI DEĞİL

Dün Antalya Hipodromu açıldı. Önceki akşamda Lider Haber’de yayınlanan ARTI SPOR programında Hipodrom Müdürü Murat İşcen’i konuk ettik. Önemli bilgiler aldık.

Hipodromda sadece at yarıyı yapılmayacağını öğrendik. Buranın bir yaşam olacağını açıkladı İşcen. Birincisi hipodrom içindeki At Hastanesi, bölgedeki tüm at çiftliklerine hizmet verecek.

Bir başka önemli tesiste engelli çocuklar için. At binebilecek raporu alan engelli çocuklara rehabilitasyon çalışması yapılacak. Hem uzman fizyoterapistler eşliğinde hem de ücretsiz.

Yani Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yaptırılıp Türkiye Jokey Kulübü’ne tahsis edilen Antalya Hipodromu, bir yarış merkezinden öte birçok alanda hizmet verecek bir tesis.