NEDİR BU ÖĞRENCİ MESELESİ

Ulusal, yerel ve sosyal medya platformlarında Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullara Suriyeli, Afgan ve Iraklı öğrenciler için ortaöğretime “kaydını yapın” talimatı günlerce eleştirildi.

İlgili konuyu detaylı bir şekilde araştırdım.

Bazı kesimlerin olayı iyice saptırdığını gördüm.

Bahse konulu talimatla; ortaokuldan liseye geçen ve MERNİS’te adres bilgilerinin bulunmamasından dolayı tercih işlemi yapamayan yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim öğretimden mahrum kalmamaları için komisyonca değerlendirilmesi ile ilgili resmi yazı söz konusudur.

Edindiğim bilgilere göre Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Öğrenci Nakil ve Yerleştirme Komisyonu’nca herhangi bir liseye yerleştirilen yabancı uyruklu öğrencinin olmadığını gördüm.

Yabancı uyruklu öğrencilere uygulanan yasal prosedürün aynısı Suriyeli, Afgan, Irak uyruklu öğrencilere de uygulanacak.

Bazı basın kuruluşlarında yansıtıldığı gibi geçici vatandaşlık numarası, denklik belgesi, ikametgahı olmayan hiçbir öğrenci elini kolunu sallayarak eğitim kurumlarına kayıt yaptıramayacak.

Konu bu kadar basitken, ötekileştirme çabalarına girenleri anlamış değilim.

Ulusal basında ve sosyal medya platformlarında çıkan haberler algı operasyonunun ötesine geçmemiştir.

Sanki yabancı uyruklu öğrencilerin okullarımıza ilk defa kayıt yaptırıyor gibi yanlış bir algı ile kamuoyu yanlış yönlendiriliyor.

Her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de eğitim hakkından yararlanan yabancı uyruklu öğrenciler mevcuttur.

Antalyamız turizmin başkenti ve dünya şehridir

Şehrimizde 40’tan fazla milletten insan yaşamaktadır.

Burada yaşayan insanlarının çocuklarının eğitim almaları Uluslarası Anlaşmalarla ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 26.Maddesinde yer alan hükümlerine göre zorunlu ve verilmesi gereken temel bir haktır.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın çocukları da bu haktan yararlanmaktadır.

Dünyanın gözdesi ve yaşanabilir kentler sıralamasında üst sıralarda olan, insanların yaşamak ve yerleşmek için can attığı bir şehir olan Antalyamızda eğitim hakkından yararlanmak isteyen insanları eğitim hakkından mahrum bırakmak uluslararası hükümlere aykırı olduğu gibi bizim devletimizin mevcut yasalarına da aykırı bir durumdur.

İnsan haklarını ihlal eden bir Antalya, bir ülke olarak mı anılalım?

Böyle anılmak daha mı iyi olur?

O yüzden algı yaratmak yerine alınan kararları doğruluğunu araştırmak daha önemli.

Bu algı operasyonu da bertaraf edildi.