NEDEN OLMASIN?

Sevgili okurlar, öyle ya da böyle pandemiden etkilenmeyen kalmadı. Birçoğumuzun planları alt üst oldu.  Acil ihtiyaçları karşılama derdine düşüp, vergi başta olmak üzere birçok ödemeyi erteledik.

***

Haliyle bu borçlar da birikti. Devlet, bu biriken borçlar için ödeme kolaylığı getirdi. 30 Nisan tarihine kadar borçların yapılandırılmasını öngören bir ödeme kolaylığı sunuldu.

***

Bu kolaylıktan yararlanmak için 31 Ağustos Salı gününe kadar ilgili kuruma başvuru yapılması ve eylül ayında ilk taksidin yatırılması gerekiyor.

***

Bu kanunla vergi cezaları, SGK prim borçları, gümrük cezaları, öğrenci kredisi borçları,  belediyelerin su, atık su ve katı atık ile sunduğu bazı hizmetlerden kaynaklanan ücret alacakları, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Türkiye Barolar Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği ile Türk Veteriner Hekimleri Birliğine olan borçlar yapılandırılabiliyor.

***

Yapılandırma ile asıl alacak dışında kalan tutarın yüzde 90’ına kadarı silinebiliyor. Yani gecikme cezasının neredeyse tamamından feragat ediliyor. Kanun KYK borçlarını da içeriyor. Bunlar güzel, olumlu gelişmeler…

***

Ama muhtemelen birçok kişi bu imkandan yararlanamayacak. Çünkü ödeyebilecek gücü yok. Özellikle de üniversitelerden mezun olup iş bulamayan gençler… Üniversite öğrencisi iken ilaç gibi gelen KYK  kredilerinden zamanında ben de  faydalandım.

***

Ben mezun olduktan hemen sonra kendi alanım dışında da olsa çalışıp para kazanmaya başladığım için o krediyi toplu halde ödeyip kapattım. Ya iş bulamayıp para kazanamayanlar?

***

Onlar nasıl ödeyecekler?  Bugün yığınla işsiz üniversite mezunu var. Hatta iş bulamayıp da yüksek lisans hatta, doktora yapanları duyuyoruz.

***

İşsizliği erteleyen bu gençlerin ömrü okumakla geçiyor ama onların bilgilerini ülke kalkınması için değerlendiremiyoruz. 

***

Mümkün müdür, değil midir bilmiyorum ama mezun olduktan sonra iş bulamayan gençlerimize bir güzellik yapıp o ödenemeyen KYK borçları işsizlik fonundan kapatılsa diyorum. 

***

Nasıl olur bilmem, ama neden olmasın?