NEDEN BESLENME?

Bireyin, ailenin ve toplumun birinci amacı, sağlıklı ve üretken olmaktır.

Sağlıklı ve üretken olmanın simgesi; bedenen, ruhen ve sosyal yönden iyi gelişmiş̧ bir vücut yapısı ve bu yapının bozulmadan uzun süre islenmesidir.

Işısan sağlığı; beslenme, kalıtım, iklim ve çevre koşulları gibi birçok etmenin etkisi altındadır. Bu etmenlerin başında beslenme gelir.

Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir eylemdir.

Sağlıklı beslenmede yeterli ve dengeli beslenmeden geçer. Yeterli ve dengeli beslenme; vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekillerde kullanılmasıdır.

O zaman biraz da yeterli ve dengeli beslenmenin karşıt durumunda vücudumuzda olabilecekleri değerlendirelim:

Yetersiz ve dengesiz beslenme vücut direnci azalttığından hastalıklara yakalanma olasılığı artmakta ve hastalıklar ağır seyretmektedir.

Beslenme zekâ gelişimini de etkilemektedir. Bu konuda yapılan araştırmalarda üç̧ yaşa kadar olan hızlı beyin gelişimi döneminde yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklar arasında zekâ geriliği görülme oranı yeterli ve dengeli beslenen gruplardan daha yüksek bulunmuştur.

Çocuklarda raşitizm, kadınlarda osteomalasia, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu oluşabilecek hastalıklardandır.