NE ÖĞRENMELİ?

Gençliğin, nefsin ve şeytanlaşmış insanların teşviki ile günahlara dalmayı değil faziletlere dalmayı öğren. Sövmeyi değil saymayı öğren. Dövmeyi, şiddeti değil insanların güzel hallerini övmeyi öğren.

Tepeden bakmayı değil mütevazi olmayı öğren. Başkalarının hatalarını başkalarına anlatmayı, açıklarını ortaya çıkarıp bundan mutlu olmayı değil kendi eksikliklerinden ders çıkarıp tövbe etmeyi öğren.

***

Kim nereye gitmiş, nerede ne yemiş, kimlerle gezmiş bunları takip edip zamanını başkalarının yaptıklarını izleyerek harcamayı değil günlerini çalışma ve ibadetlerle doldurarak yaşamayı öğren.

***

Sürekli mutsuz, dertlenen, hep olumsuz düşünen, Allah’a isyan ederek cehenneme aday olmayı değil ibadetli, dürüst, sözünde duran, insanların arkasından iyi konuştuğu, güzel hallerinle cennete aday olmayı öğren. 

***

Toplumda hoşa gitmeyen davranışlarla, boş muhabbetle kendinden insanları uzaklaştırmayı değil güzel ahlakınla, örnek davranışlarınla, oturup kalkışınla, konuşmanla, karşılıksız yardımlarınla, örnek insan olmayı öğren.

***

Çevirdiğin fırıldaklarla, kısa vadeli kazanımlarınla, küstahlığınla arkandan kötü anılmayı değil adamlığınla, oturaklılığınla, iyiliklerinle, öncelikle evlatlarına sonra insanlığa örnek olmayı öğren.

***

Bilginin en büyük güç olduğu günümüzde her gün yeni deneyimler, yeni öğrenimler bizleri bekliyor. Her şeyi ya da çok şeyi bildiğimizi düşünebiliriz. Öğrendiğimiz her yeni bilgi aslında bildiklerimizin okyanusta sadece bir damla olduğunu anlatıyor bizlere.

***

Kendimizi yenilemekten, güncellemekten geri kalmamalıyız. Yerinde sayanın kaybettiği bir dünyada yaşıyoruz. Bir filmimizde çok güzel bir replik vardı; ‘uyursan ölürsün!’.

***

Gerçekten de uyuklayanın, yerinde sayanın, yaşam deneyiminin her gün üzerine koyamayanın, daha da kötüsü geri gidenin, yeniliğe kapalı olanın, dinamizme ayak uyduramayanın öldüğü bir zamanda yaşıyoruz.

***

Özellikle ismini beğendiğim bir kitap da var bu konu ile ilgili; ‘farklılaş ya da öl!’. Her gün gelişen ve değişen dünyada her gün aynı şeyleri yaparak başarılı olamayız. Gerçekten de kendimizi geliştirmekte farklılaşamazsak, sadece günü yaşarsak yaşayan ölüden bir farkımız olmaz.

 

SON SÖZ

Kendini yetiştirmiş ve geliştirmiş, hayatı boş yaşamamış, öğrenmeye aç insana her yerde ve her zaman ihtiyaç var. Üstüne bir de inandıklarını gerçekten hayatına yansıtabilmiş ‘iyi insan’a günümüzde daha çok ihtiyaç var.