NE İÇİN MÜCADELE ETTİĞİNİ UNUTMA!

Dünyanın en akıllı en üstün zekâ potansiyeli ve her türlü maddi imkân, en kaliteli eğitim olanakları, mükemmel desteği olan aileniz ve size sunulmuş eşsiz fırsatlar olsun. Sizce bunlar mutlak başarı için yeterli mi?

***

Şöyle bir durup düşünmenizi istiyorum. Şimdi etrafınızda eşsiz imkanlara sahip, hayatta hiç imkansızı tanımamış ya hayatta bu insanların sırtı yere gelmez dediğiniz kaç aile ikinci kuşak iş hayatına atıldığı anda yerle yeksan olmuştur. Ve şaşırıp kalırsınız “nasıl bu duruma düştüler” diye.

***

Çok da şaşıracak bir şey yok aslında, her şey eline hazır gelmiş paralı eğitimler almış, başarı için hiç mücadele etmemiş kazanmak için hiç hırs yapmamış o insanlar;

***

Başarısızlıklarını bahanelere ve çevresel faktörlere bağlarlar. Gelecekle ilgili hedefleri yoktur sadece rahat edebilecekleri bir yaşamın hayali vardır. Kısa yoldan kazanç sağlamının yollarının ararlar. Küçük veya geçmiş bir başarısını büyüterek anlatırlar. İçinde bulundukları kötü durumundan ötürü başkalarını suçlarlar…

***

Genellikle asalak olarak mücadele eden insanların ürettiklerinden beslenerek yaşarlar. Böylece giderek alıcı olmaya alışarak bencilleşirler. Çok sık bunalıma girerler. Tesadüfî ve şansa bağlı yani emek göstermeye ve mücadeleye dayanmayan başarılara odaklanırlar.

***

 “Dünyanın en büyük potansiyeli, mücadele ruhudur.”

Eğer bir başarı hikayesi varsa, arkasına bakın hep bir mücadele vardır. Yukarıda bahsettiğimiz imkânların hiç biri sunulmamıştır başarılı insanlara. Kimi fakir, kimi öksüz, kimi okulsuz, birçok efsane isim bugün tarihe geçerek adını asla unutturmuyor ve bize elde ettiği başarılarla ilham veriyor.  Sokak lambasında ders çalışan, simit satarak okul kitaplarını alan büyük insanlar...

***

Her şeyden önce vizyon sahibidir, dünyada işgal ettiği yerin farkındadır. Kendisini tatmin edecek bir hedefi vardır. Davranışlarında ve sözlerinde bu hedefin kokusunu alırız. Hedefini gerçekleştirecek bir enerjisi ve motivasyonu vardır. Engeller ve olumsuzluklar karşısında ümitsizliğe düşmez, yeniden ayağa kalkarak mücadeleye devam eder.

***

Başarısızlıkları tecrübe olarak nitelendirir, ertelemek ve vazgeçmekten asla hoşlanmaz. Hedefine ilerlerken bir sorunla karşılaşırsa suçlu aramak yerine yoluna devam etme yolları arar.

Hiçbir imkâna gerek yok demiyorum elbet. Eğer mücadeleci özelliğiniz yoksa zaten hiçbir imkânınızı kullanamazsınız diyorum. Pandemi sürecinde hayatınızda köklü evrilmeler oldu ve yorulduk.

***

Yorulman normal, mücadeleye devam!

Sen sadece insan olduğunu, insan olan herkesin yorulacağını bil ve ne zaman yorulduğunu ve dinlenmen gerektiğini fark et yeter. Başarısız hissediyor olabilirsin ama başarısız değilsin, sadece yorgunsun!

***

Birçok insan yorulmak ile başarısızlık hissini birbirine çok karıştırıyor. Başlangıçların zorluğu seni yıldırmasın. Bir hedefe ulaşmaya çalışırken, mücadele ederken başlangıç aşamaları hep çok zordur. O yüzden yalancı iç sesi bir kenara bırak, dinleme onu…

***

Hedeflerinde esnek ol. En iyi mücadeleler, başarıya ulaşabilen mücadeleler, esnek olan mücadelelerdir.  Yavaşlayabilirsin, bazen duraklayabilirsin. Hiç önem değil.  Hedeflerine, hayallerine ulaşmak istiyorsan, bir şekilde yoluna devam etmelisin.

***

Ne için mücadele ettiğini unutma. Şimdi senden rica ettiğim şey, seni yola çıkaran neydi, amacın neydi, hayalin neydi diye belirli aralıklarla kendine hatırlat. Olumluya odaklan, hiçbir şey o kadar da kötü değil!

***

Neredeydin, nereye geldin? Yaptığın olumlu, önemli ilerlemeleri kayıt altına al ve de ki; ben buradaydım, şimdi ise buralara geldim. Mücadele yolunda güzel şeyler olduğunda kendini ödüllendir.

Kendi deneyimlerinden yola çıkarak sana şunu kesinlikle söyleyebilirim ki;

Hiçbir mücadele, hiçbir emek, karşılıksız kalmaz…

GÜNÜN SÖZÜ

Hayatta en büyük eğlence, başkasının yapamazsın dediğini yapmaktır.