NE GÜZELDİN 20 YAŞIM

Challenge diye bir kelime dolanmaya başladı ağzımızda yani sosyal medyanın bize kazandırdığı bir kelime bu ve yeni jenerasyon belki alışık bu kelimelere ama internet bilgisayar ve sosyal medya hayatına 40 yaş ve üzerinde girmiş olan kişiler için çok da anlam veremediği bir gerçek…

Bir sabah uyanıyor ve challenge kelimesi ile karşı karşıya ve bu nedir ne işe yarar diye anlamamız zaman alabiliyor. Hata bizde değil, hayatımıza geç giren teknolojide öyle değil mi?

Challenge nedir, önce bir Türkçe’sini şuraya yazalım da ne konuşuyoruz neden konuşuyoruz bir anlayalım. Challenge İngilizce bir kelime olup Türkçe karşılığı "meydan okumadır"

Yeni bir akım başladı. 20 yaşında ben böyleydim sen nasıldın haydi göster kendini dedik ve başladık, herkes bir anda çekmecelerde, sandıklarda sakladığı ve yılların yorgunluğunu üzerinde taşıyan sandık lekesi olan fotoğraflar bir anda bütün sosyal medyayı kapladı.

Geçen yıllara inat hala güzelim, hala yakışıklıyım öz güveni ile sergiledik. Kimi nerde benim o güzel saçlarım dedi, kimi ya ben o yaşlarda çıta gibiydim deyip kilolarına serzenişte bulundu ama genel olarak bu bizi mutlu etti.

Çünkü hayatın başı ve bugün her nerdeyseniz o günlerde almış olduğunuz kararların eserisiniz. O yaştan bu yaşa sığdırdığınız acılar sevinçler kayıplar sizi buralara taşıdı. Ancak uzman görüşlerin sizlere bir uyarısı var, Hadi bir okuyalım...

UZMANLARDAN 20 YAŞ UYARISI

Uzmanlardan, sosyal medyada trend haline gelen "20’li yaşlar challenge ile yüzünüzü çaldırmayın uyarısı geldi. Ünlülerin de dahil olduğu ve 20’li yaşlardaki hallerini paylaştıkları bu akım konusunda uzmanlar, "Bu şekilde veri toplanıyor" dedi.  “20’li yaş challenge” akımından yüz tanıma sistemi üzerine çalışanların yararlanabileceğini belirtildi ve şunlar vurgulandı:

“Çünkü çözmeye çalıştıkları sorunlardan biri de yaşlanmanın oluşturduğu yüzdeki değişikliklere karşı algoritmaya direnç kazandırmak. Bu akım doğrudan bu amaçla başlatılmıştır demek zor ama bundan faydalanabilecekleri çok aşikar. Facebook ve Instagram daha önce ‘10 yıl challenge’ yapmışlardı.

İnsanın her yaş dönümünü kayıt altına alıyorlar. Farklı algoritmalar oluşturuyorlar. Bu uygulamanın tamamen veri toplama amaçlı olduğunu söyleyemeyiz ama bu kadar veri de çok rahatça kullanılabilir. Bu tarz uygulamalarda dikkatli olmak veri paylaşmamak gerekir. Çünkü ileri teknolojilerde banka hesabımıza ya da evimize yüz tanımayla girebiliriz. O zaman bu veriler kullanılabilir. Bunun, şifrenizi paylaşmaktan farkı kalmıyor.

"Kişinin şimdiki haliyle 20 yaşlarındaki halinin değişiminden, yapay zeka algoritmalarını besleyecek istatistiki veriler oluşturulabilir. Bu konuda ırk analizi yapıldığı şeklinde çeşitli spekülasyonlar var. Ancak bu çok uç bir olay. Faceapp gibi uygulamalar için önemli bir veri olabilir.

Algoritmaları besleyen bu veriler, 20 yaşındaki birinin de aynı şekilde nasıl yaşlanacağını gösterebilen bir uygulamaya dönüşebilir. Bu tarz uygulamalarda şu an için bilinen bir risk yok ama geleceğin teknolojisinde olabilir. İstihbarat servisleri, son fotoğrafı 20 yaşında çekilmiş birinin 40-50 yaşında nasıl gözükeceğini görebilir"

Size bu uyarıyı yapmak ve bilgilendirmek istedim... Sağlıkla ve esen kalın sevgili okuyucularım…