NASİHAT BAHÇESİ

Bazı beyler ve hanımlar gelinlerine bir kez bile “kızım şunu alır mısın, bunu verir misin” diye ona nazik davranmamışlar, ona yakınlık göstermemişler.

Malum bu tip insanların evlerinde itimat, sevgi, saygı ve muhabbet olmaz. Oysaki tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır. Aklı başında olan insan çalışmak için geceyi gündüzü, sıcağı soğuğu bahane etmez.

Kinim dinimdir diye Hüseyin Avni Paşa gibi yağlı kağıda yazı yazılmadığı gibi, kalbinde kin besleyen kişilerin yanında durulmaz. Onlarla arkadaş olunmaz, onlara sır zaten verilmez.

Bazı insan cahillikten okumakla, sohbet dinlemekle Rabbine isyan etmekten kurtulabilir. Fakat bazı insanlar nasihat de dinlemez, okumaz da.

Kısacası beton gibidir, hiçbir şey işlemez. Hem maddi hem de manevi olarak kendimizi geliştirmemiz ve bunları da hayatımızda uygulamaya geçirmemiz lazım.

Üretmeden gelişme olmaz. Dana büyür ama çulu büyümez. Ağlayanın malı gülene yaramaz. Vaat karın doyurmaz. Yakınmak çözüm getirmez.

İyi bir insan kötü niyetli biri ile dost olamaz, olsa bile uzun sürmez. Ağaçlı köyü sel basmaz. İnsan sevmediği kimseden elektrik alamaz.

Bazı insan elektrik aldığı kimse ile yıllarca konuşur da anne babasına duyurmaz. Halbuki bu hal insani ve İslamî prensiplere uygun olmaz.

Ailelerimize bu tür durumlarda bilgi vermemiz, onların hem rızasını almamız hem de onların hayat tecrübelerinden faydalanmamız icap eder. Zira gözümüz o an her şeyi görmeyebilir.

Arsız adama nasihat tesir etmez. Her biber tatlı olmadığı gibi her konuşma da tatlı ve hikmetli olmaz. Lezzeti kaçmasın diye pişen aşa su dökülmez.

Arpa eken buğday biçemez. Şaşı bakan nasıl her şeyi doğru göremediği gibi bir olaya başkasının kafası ile bakan o işin doğru taraflarını göremez.

Günümüzde fazla rahatsız olmamak için akıllı insan gördüğünü görmemiş, duyduğunu duymamış gibi hareket etmezse başı dertten kurtulamaz.

Anormalliklerin normal olduğu, olumsuz haberin olmadığı bir günün dahi geçmediği maalesef son derece kötü günler yaşıyoruz.

Ölüm yakalamadan önce uyanık ol, dikkatli ol. Ölüm yakalayınca bak bundan bir fayda gelmez (5718). Eğer bir deli vurup öldürürse birisini, deliye ölüm cezası yoktur. Kısas yapılmaz (295).

SON SÖZ

Kişi inciyi denizden çıkarmadıkça o ister inci olsun, ister çakıl taşı fark etmez. Yusuf Has HAcib