NASİHAT

İnsanoğlunu diğer canlılardan ayıran özelliklerden bir tanesi gerek dünya işleri için olsun gerekse ahiret işleri için olan tavsiyeleri/nasihatleri kabul etmesidir. Nasihat aklı başında olan herkese fayda verir.

***

Şu fani dünyada nasihat dinleyenler ve bu arada hedeflediği dalda azimle çalışanlar -Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Edison gibi gayretli insanlar- hem memleketlerine hem de tüm insanlığa faydalı olmuşlardır.

***

Fakat nasihat kabul etmeyenler kendilerini insanüstü bir varlık kabul edenler -Nemrutlar, Firavunlar gibi- etraflarına dehşet saçmışlar, insanlığa zulüm etmişler ve milyonlarca insanın kanına girmişlerdir.

***

Kimya-yı Saadet kitabının yazarı İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki: ‘Nefis yaradılışta iyi şeylerden kaçıcı, kötülüklere koşucudur. Hep tembellik ve şehvetlerine kavuşmak ister.’ Allah-ü Teala bizlere nefislerimizi bu huyundan vazgeçirmeyi yanlış yoldan doğru yola çevirmeyi buyuruyor.

***

Nefis öyle yaratılmıştır ki kendine iyi gelen şeylere koşar ve buna kavuşmakta iken rastlayacağı güçlüklere sabreder. Nefsin hedefine kavuşmasına en büyük yardımcı gaflet ve cehalettir.

***

Gafletten uyandırılır, saadetin nerelerde olduğu gösterilirse insan bunu kabul eder ve nasihat ona tesir eder. Bunun içindir ki Allah-ü Teala Zariyat Suresi’nde mealen ‘onlara nasihat et, nasihat mü’minlere elbette fayda verir’ buyurdu. Hz Ömer efendimiz buyuruyor ki, kendisini ıslah etmeyen başkasını ıslah edemez.

***

Tarihte Hz Adem Aleyhisselam’dan önceki 6 tane cin kavmi nasihat kabul etmedikleri için hepsi de helak olmuşlardır. Yine Hz Adem babamızdan sonraki gelen bir çok peygamberlerin kavimleri de -başta Nuh Aleyhisselam’ın olmak üzere- helak olmuşlardır.

***

Eğer bir insan kendisinin akıllı olduğunu kabul eder ve İslamiyet’i yaşamazsa, onun akıllı olması ahirette işe yaramayacak, cezadan kurtulamayacaktır. Evet yalnız olarak doğduk, yetişkin olduk ve evlendik. Dünya hayatımızı yalnız geçirmedik ama yine yalnız öleceğiz. Kabirde tek başımıza sual olunacağız.

***

Dünyada yaptıklarımızdan hep sorumluyuz. Onun için birilerinin namazdan uzak olması, başkalarının günlük günahları olduğu halde başına felaket gelmemesi bize cesaret vermemelidir. Her an için ölümün geleceğini düşünüp şu mübarek günlerden başlamak üzere hiç ara vermeden son nefesimize kadar İslam yolunda devam etmeliyiz.

NEYE YARAR

Isınan yoksa yanmış soba neye yarar. Sevilecek çocuk, torun yoksa sıcak kucak neye yarar. Secdeye varan bir alın yoksa millete karşı ‘alnım ak, kalbim temiz’ demek neye yarar.