Narsisizm ve sosyal medya (2)

Takipçi sayısı fazla olan kişiler sosyal medya ünlüleri olmakta ve fenomen olarak adlandırılmaktadırlar. Dolayısıyla takipçi veya arkadaş sayısının fazla olması yeni medyada oldukça önemlidir. Fakat buradaki temel nokta, takipçi veya arkadaş sayısının kişinin popülerliğini, başka bir deyişle, değerini belirlediğine ilişkin yargılardır. 

***

Bir sosyal medya kullanıcısı takip ettikleri ve takipçileri yoluyla veya paylaşımları aracılığıyla kendisine bir kimlik oluşturmakta ve sanal dünyaya ben buyum demektedir. Böylece birey imajlarla donatılmış, sıkıştırılmış sanal evrende, bu varoluş formunun öznesi, kendini ifade edebilmek, diğerlerinden ayırt edilebilmek, belirli bir toplumsal grupla anılmak gibi kimlik mücadelesini bu yolla telafi etmektedir.

***

Sosyal medya platformlarında nicelik çoğu zaman nitelikten çok daha önemlidir. Örneğin; pek çok yeni medya kullanıcısı için sahip olduğu arkadaş sayısı, arkadaş olarak ekli kişilerin kim olduklarından daha önemlidir. 

***

Bu sebeple sosyal medyanın kullanımı bakımından narsistik davranışlar içerdiği söylenebilir. Sosyal medya kullanıcıları açısından “Daha çok sayıda arkadaşa sahip olmak, bir statü sembolüdür ve MySpace’te ya da Facebook’ta yalnızca beş arkadaşınızın olması popüler kültürde “utanç verici”  olarak değerlendirilir.

***

Narsisizm kavramının en temel özelliği benlik duygusunun aşırı abartılmış bir boyutta yaşanmasıdır. Bu durum sosyal medyada gözlemlenmektedir. Narsistik bir kişi için diğerleri onun güzelliğini, başarısını, zekâsını vb. onaylayandır. 

***

Narsistin diğeri/öteki ile kurduğu ilişki yalnızca kendilik değeri çerçevesindendir. Instagram fenomenlerinin abartılı ve ben merkezli tutumları da bu durumun bir yansımasına dönüşmektedir.

***

Sosyal bir paylaşım sitesi olan Instagram bir yandan narsistik semptomların anlaşılması, öte yandan görsel kültürün gözmerkezci anlam inşa etme yönünü göstermesi açısından önem taşımaktadır. 

***

Gözmerkezci toplumun oto-erotizm, beden teşhirciliği, erotik nesne kullanımı, tanrısallığa öykünme, gücün psikotik çağrışımları beraberinde güç, para, şöhret, beden, cinsellik gibi kendi fetişistik değerlerini de yaratmaktadır. Görmenin aşırılığını sunan sosyal medya böylelikle narsist eğilimleri olan bireyin koordinatlarını da vermektedir.