NARENCİYEDE BİYOLOJİK MÜCADELE BAŞLIYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı'nca başlatılan 'Tuzak Böcek El Ele Daha Sağlıklı Nesillere' projesi, Antalya'nın Demre ilçesinde yaşama geçirilmeye başladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı'nca başlatılan 'Tuzak Böcek El Ele Daha Sağlıklı Nesillere' projesi, Antalya'nın Demre ilçesinde yaşama geçirilmeye başladı.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün yaşama geçirmeye başladığı Tuzak Böcek El Ele Daha Sağlıklı Nesillere projesi, Demre'ye bağlı Köşkerler Mahallesi'nde bir arada bulunan 90 dekarlık portakal bahçesinde uygulanmaya başladı. Demre İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisi Arzu Demirel'in yürüttüğü proje kapsamında, yan yana bulunan Cevdet Ferit Yılmaz, Mirsat Yılmaz, Ümmü Gülsüm Yılmaz, Sadık Tokgöz ve Recep Karatop adlı üreticilere ait 90 dekarlık 5 bahçede çalışma başlatıldı. Projeyle öncelikle ağaçtan yere dökülen portakalların tamamı toplanıyor. Bahçelerin belirli noktalarında açılan çukurlara gömülerek, üstüne bir miktar kireç tozu atılıyor. Çukurun üzeri toprakla kapatılıyor. Bahçelerdeki ağaçların dipleri temizleniyor.
Projeyi yürüten Arzu Demirel, "Proje kapsamında Akdeniz sineğine karşı, 90 dekar bahçenin tamamındaki portakal ağaçlarına tuzaklar asacağız. 27,5 dekar bahçede unlu bite karşı faydalı böcek salımı yapacağız. Turunçgillerde unlu bit zararlısı, diğer zararlıları da tetikliyor. Özellikle portakal güvesi ve harnup güvesinin yayılımını artırıyor. Akdeniz meyve, narenciye ihracatını engelliyor. Akdeniz meyve sineğine karşı bizden narenciye ithal eden ülkelerin toleransı sıfır. Bu nedenle ülkemizden ihraç edilen ürünler ya imha ediliyor ya da geri gönderiliyor. Bu durum ihracata ket vuruyor. İhracat yaptığımız ülkelerle sürekli sorun yaşamamıza neden oluyor. Uygulamaya koyduğumuz proje ile kimyasal ilaç kullanımının da önüne geçeceğiz. Sağlıklı ve güvenilir ürünler üreterek, öncelikle ülkemiz insanının sağlıklı ürünlere ulaşmasını sağlayacağız. İhracatta yaşanan sorunları aşarak, üreticimize ve ülkemize katma değer yaratacağız" dedi.
DHA
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada Antalya’nın tarım sektöründeki önemine dikkat çeken MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun, ''Örtü altı yetiştiriciliğinin lokomotifi ise domatestir'' dedi.
Antalya'da bir evde çıkan yangında yaşlı çift, vatandaşlar tarafından evin kapısı kırılarak kurtarıldı. Yoğun dumandan etkilenen yaşlı çift, tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı.
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz