NARENCİYEDE BİYOLOJİK MÜCADELE BAŞLIYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı'nca başlatılan 'Tuzak Böcek El Ele Daha Sağlıklı Nesillere' projesi, Antalya'nın Demre ilçesinde yaşama geçirilmeye başladı.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün yaşama geçirmeye başladığı Tuzak Böcek El Ele Daha Sağlıklı Nesillere projesi, Demre'ye bağlı Köşkerler Mahallesi'nde bir arada bulunan 90 dekarlık portakal bahçesinde uygulanmaya başladı. Demre İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisi Arzu Demirel'in yürüttüğü proje kapsamında, yan yana bulunan Cevdet Ferit Yılmaz, Mirsat Yılmaz, Ümmü Gülsüm Yılmaz, Sadık Tokgöz ve Recep Karatop adlı üreticilere ait 90 dekarlık 5 bahçede çalışma başlatıldı. Projeyle öncelikle ağaçtan yere dökülen portakalların tamamı toplanıyor. Bahçelerin belirli noktalarında açılan çukurlara gömülerek, üstüne bir miktar kireç tozu atılıyor. Çukurun üzeri toprakla kapatılıyor. Bahçelerdeki ağaçların dipleri temizleniyor.

Projeyi yürüten Arzu Demirel, "Proje kapsamında Akdeniz sineğine karşı, 90 dekar bahçenin tamamındaki portakal ağaçlarına tuzaklar asacağız. 27,5 dekar bahçede unlu bite karşı faydalı böcek salımı yapacağız. Turunçgillerde unlu bit zararlısı, diğer zararlıları da tetikliyor. Özellikle portakal güvesi ve harnup güvesinin yayılımını artırıyor. Akdeniz meyve, narenciye ihracatını engelliyor. Akdeniz meyve sineğine karşı bizden narenciye ithal eden ülkelerin toleransı sıfır. Bu nedenle ülkemizden ihraç edilen ürünler ya imha ediliyor ya da geri gönderiliyor. Bu durum ihracata ket vuruyor. İhracat yaptığımız ülkelerle sürekli sorun yaşamamıza neden oluyor. Uygulamaya koyduğumuz proje ile kimyasal ilaç kullanımının da önüne geçeceğiz. Sağlıklı ve güvenilir ürünler üreterek, öncelikle ülkemiz insanının sağlıklı ürünlere ulaşmasını sağlayacağız. İhracatta yaşanan sorunları aşarak, üreticimize ve ülkemize katma değer yaratacağız" dedi.

DHA