NAR BAHÇESİNİ LAVANTA BAHÇESİNE DÖNÜŞTÜRDÜ
Isparta ve Burdur'daki lavanta bahçelerini gezdikten sonra "Neden Antalya'nın da bir lavanta bahçesi olmasın" diyen Serpil Seçkin Göçer, sahip olduğu nar bahçesini lavanta çiçeği tarlasına dönüştürdü.
Isparta ve Burdur'daki lavanta bahçelerini gezdikten sonra "Neden Antalya'nın da bir lavanta bahçesi olmasın" diyen Serpil Seçkin Göçer, sahip olduğu nar bahçesini lavanta çiçeği tarlasına dönüştürdü.
Yıllarca sağlık sektöründe çalışan Serpil Seçkin Göçer, 4 yıl önce Isparta'nın Kuyucak Köyü'ndeki lavanta tarlasına düzenlenen geziye katıldı. Göçer, o günden sonra Kepez ilçesine bağlı Odabaşı Köyü'nde verim alamadığı nar bahçesini gözden çıkarıp, arazisini lavanta turizminin hizmetine sunma hayali kurdu.
ARAZİ MOR RENGE DÖNÜŞTÜ
Serpil Seçkin Göçer, 'lavanta tarlası' hayalini gerçekleştirebilmek için emekli eşi Selahattin Göçer ile birlikte el ele verdi, ilk iş olarak 8 dönümlük arazisini nar ağaçlarından arındıran Göçer, Isparta bölgesinden bir miktar köklenmiş lavanta satın aldı ve ilk deneme üretimini gerçekleştirdi. Olumlu sonuç alan Göçer, tarlasının tamamına lavanta ekimi yaptı, arazisini mor renge dönüştürerek Odabaşı Köyü'nü lavanta kokusuna boğdu.
GRUPLAR AKIN AKIN GELİYOR
Antalya'nın ilk lavanta tarlası olan 'Lavanta Bahçesi Antalya' adı verilen arazisinde yetiştirdiği lavanta çiçeğinden damıtma usulüyle yağ üretimine de başlayan Serpil Seçkin Göçer, "Bahçemin Antalyalıların ilgisini görmesi bana büyük heyecan, büyük cesaret verdi" dedi. Her gün turlarla kalabalık yerli ve yabancı grupların geldiğini belirten Göçer, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Lavanta tarlamızın ilk ziyaretçisi Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü olmuştu. Lavanta çiçekleri arasında gezindi, belediye olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. Başkanın sözleri cesaretimizi bir kat daha artırdı. Ardından bazı kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri geldi. Düzenlenen turlarla ziyaretçi sayımız her geçen gün arttı. Lavanta çiçekleri arasındaki dekorlarımız önünde fotoğraf ve video çekimleri yapılıyor. Fotoğraf sanatçıları, özellikle gün batımını arka plan yapıp lavanta tarlamızı fotoğraf karelerine aktarıyor. Burası gelin- damat fotoğrafları çekimi içinde tercih edilen bir mekân oldu. Ziyaretçilerimize gözleme, çay-ayran ikramında bulunuyoruz. Ayrıca, standımızda lavanta çiçeğinden üretilmiş kokulu yağ, kolonya, şampuan, sabun türü hediyelik ürünlerin satışını yapıyoruz."
GÖÇER'E KOOPERATİF DESTEĞİ
Çiğdem Çiçekleri Kadın Kooperatifi'nin de destek verdiği Serpil Seçkin Göçer, "Ben lavantaya aşık oldum" derken, hedefinin Antalya'yı güneş, deniz, kum, tarihi zenginlikler yanında lavanta çiçeği ile de dünyaya tanıtmak, bu konuda öncülük etmek olduğunu aktardı.
Kooperatif üyesi üretici kadınları gruplar halinde lavanta tarlasına getirip gezdiren, mor renkli tarlanın tanıtımına katkıda bulunan Çiğdem Çiçekleri Kadın Kooperatifi'nin başkanı Çiğdem Bal, "Serpil Seçkin Göçer, Antalya'ya ilk lavanta bahçesini kazandıran bir iş insanı, kooperatifimizin de bir parçası oldu. Bir kadın olarak cesaretli adımlar attı. Kendisiyle gurur duyuyoruz. Kooperatif olarak lavanta çiçeği ürünlerinin pazarlanmasına destek olacağız" diye konuştu.
DHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz