MUZ ATIKLARI SERAYA KAZANDIRILIYOR

Antalya’nın Manavgat ilçesinde muz üreticisi Mustafa Yaman, serasından çıkan atıkları makine ile öğütüp malçlama yaptıktan sonra gübre olarak serasında kullanmayı hedefliyor.

Manavgat ilçesi Gündoğdu Mahallesinde 36.000 metrekare serada iki yıldır muz üretimi yaptıklarını belirten Manavgat Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) genel sekreteri Mustafa Yaman “Seramızdan çıkan yaprak, gövde ve muz dalları gibi atıklar, bugüne kadar ya dışarıya atılmakta ya da sera içerisinde kalmaktaydı. Bu atıklar, kaldıkları yere başta toprağın nefes almasını engellemek olmak üzere büyük ölçüde zarar veriyordu. MASİAD olarak destekçisi olduğumuz Manavgat Meslek Yüksekokulu Organik Tarım bölümündeki hocalarımız ile görüş alışverişinde bulunarak bu uygulamaya karar verdik.  Seramızda atık olarak nitelediğimiz yaprak ve muz ağacının gövdelerini görmüş olduğunuz makine ile öğüterek malçlama yapıyoruz . İlerleyen zamanda da fermente olarak kompost hale gelecek ve organik gübre olacak. Bu havuzda sadece seramızdan çıkardığımız atıklar var bir nevi geri dönüşüm aynı zamanda iyi bir potasyum gübre. Buradan elde ettiğimiz organik gübre ile seramızda kullanacağımız potasyum gübresinin yüzde ellisini amorti edeceğiz inşallah” dedi.

Ülke olarak yılda sekiz milyar dolar gübre ithalatına ödediğimizi belirten Mustafa Yaman “Bu ciddi bir rakam. Biz niye kendi gübremizi üretmeyelim ki? Yaptığımız bu işlem ile seralarımız hem daha temiz hem de hastalıklara karşı korunaklı en önemlisi de kendi gübremizi kendimiz üretebiliyoruz. Bütün üretici arkadaşlarımıza tavsiye ediyorum” diye konuştu.

HABER MERKEZİ