MUTLU MUSUNUZ?

Mutlu olmak, şükretmek, hayattan keyif almak… Bunları yaşamak ister misiniz?

Artık insanlar neredeyse mutsuzluk yarışına girmiş durumda ve kim daha mutsuz onu konuşuyor. Peki, mutlu olmak gerçekten bu kadar zor ve zahmetli bir iş mi? Daha mutlu ve sağlıklı olmak için daha çok paraya değil, harekete geçmeye ihtiyacınız var.

Mutlu olmak için illa çok fazla zaman harcamak ve toplumun gözünde “büyük” olarak algılanan hedefleri gerçekleştirmekle mi alakalı? Aslında cevap hayır. Mutlu olmak için tavsiyeler konusunda 9 ipucuyla karşı karşıyasın. Mutlu olmaya hazır mısın?

***

Hayatınızda olan her güzel insan ve her güzel şey için şükredin.

Hayatına bir insan kazandırmak her zaman için kolay olmayabilir. Beraber vakit geçirdiğinde mutlu, keyifli ve güvende hissettiğin insanların yanında diğer arkadaşlıkların da aslında fazlasıyla değerlidir. Bu yüzden ilişkilerinin değerini bilmek, yıkıcı değil yapıcı olmak her zaman için seni mutluluğa bir adım daha yaklaştırır…

***

Doğada yaşamanın muhteşem ayrıcalıkları

Doğa, insana huzur ve mutluluk verir. Ağaçlar arasında yürüyün; isterseniz çimler üzerine uzanın ve gökyüzünü seyredin. İşten, evden vakit bulun ve mutlaka spor için kendinize zaman ayırın. 24 saat içinde yarım saat çok büyük bir zaman dilimi değildir, ancak sizin mutlu olmanıza yardımcı olur. Çünkü egzersiz yapmak beyindeki mutluluk hormonunu harekete geçirir.

***

“Pozitif ol, mutlu ol” kuralı

Dünya mükemmel bir yer olmayabilir. Ancak bu durum, dünyada güzel şeylerin olduğu gerçeğini değiştirmez. Etrafına baktığında olumsuzlukları olağan görerek güzellikleri hayatına kazandırman, seni daha mutlu bir insan yapar. Belki de şurada küçük, mutlu bir çalı vardır. Kim bilir?

***

Dürüstlük ve mutluluk kardeştir

İnsan kendi varlığına karşı ne kadar dürüst olursa karşısındaki kişilerden de aynı derecede dürüstlük görür. Kendinize karşı dürüst olup olmadığınızı ölçmek için aynanın karşısına geçin. Korktuğunuz ve kabullenmekte zorlandığınız konularda kendinize sorular sorun. Yanıtladıktan sonra “emin misin?” diye tekrarlayın. Kabul ettiğiniz gerçekleriniz sizi daha kendine güvenen bir bireye dönüştürecek, böylelikle çevrenizin de size olan saygısını arttıracaktır.

***

Allah’a ve hayatın akışına güvenin

***

Hayat belirli bir akış içerisinde ilerler. Biz ne yaparsak yapalım bizden daha üstün olan bir güç vardır. Elimizden gelenin en iyisini ve doğrusunu yapıp geri kalanları Allah’a bırakmalıyız. Bu da akışa güvenmekle olur. Hayatı sürekli değiştirmeye çalıştığınızda çabanız karşılık bulmayabilir. Bu da sizde mutsuzluk yaratır.

***

Mutluluk paylaştıkça çoğalır

Her şeyin çok hızlı tüketildiği bir dünyada yaşıyoruz. Kişilerin sahip olduklarının asla yetmediği bir düzen hüküm sürüyor. Oysa paylaşmak insanın ruhuna iyi gelir. Sizde fazla olanları dağıtın, eşyalarınızı verin. Karşınızdakinin mutlu olduğunu görmenin hazzı hiçbir şeye değişilmez. Üstelik, eviniz hafifler ve bu ruhunuza yansır.

***

Hedef belirle, 12’den vur

Küçük de olsa hedefler belirleyerek mutluluğu 12’den vurabilirsin. Büyük hedefler genellikle zaman ister. Gün içinde gerçekleştirebileceğin ve mutluluğunu hissedebileceğin hedefler belirleyerek gerçekleştirmek mutluluğa giden en kısa yoldur.

***

Pozitif bir dil, sizi daha mutlu kılar

Sözcüklerin gücü vardır. Bunu asla aklınızdan çıkarmayın. Sarf ettiğiniz her sözcük bir büyüdür. Evren konuştuğunuz cümleleri deyim yerindeyse “saf bir şekilde” algılar ve kabul eder. Bir süre sonra belki de hiç istemedikleriniz gerçekliğiniz haline gelir. Konuştuklarınızın olabildiğince pozitif olmasına dikkat edin.

***

Kötü Niyetli Eleştirilere Aldırma

Çevrendeki insanlardan hayata dair tavsiyeler dinlemek kimi zaman yararlı olur. Ancak seni kıskandığı ya da bütün dünyadaki güzelliklerden nefret ettiği için başarılarına yersiz eleştiriler yapanlar da olacaktır. Bazen en iyisi, bazı insanları sessize almaktır.

Dipnot: Mutlu mu olmak istiyorsun? Kimseden bir şey bekleme!