MUTANT BELASI

Yaklaşık 2 yıldır koronavirüs illetiyle mücadele ediyoruz. Her şeyimizle bu illet hastalığın önüne geçmeye, yenmeye çalışıyoruz.

İlk başlarda yakın tarihte böyle bir şeyin insanların başına gelmemesinden dolayı çok korktuğu bu hastalık günden güne insanlarımızın günlük hayatına dahil ettiği, onunla yaşamaya alıştığı bir duruma geldi.

Hayatımızda artık koronavirüs var. Yıllarca da devam edecek belki! Bu konu hakkında uzmanlar bile net bir şey söyleyemezken bu illet hastalık günden güne mutasyon geçirmeye başladı.

İnsanların DNA’sına kadar işleyen, vücut fonksiyonların tamamen bozan bir hale geldi. Koronavirüsün birinci yılının dolduğu günlerde yeni bir mutasyon türedi hayatımızda.

Yapılan aşılara rağmen yayılmaya büyük bir hızla devam etti. En ufak bir tedbirsizlikte hayatımızdan bir şeyleri alıp götürdü. Delta; bildiğimiz koronavirüsten çok farklıydı.Çok korkuttu, insanları evlere mahkum etti.

İlk başlarda anlamıyorsun, ihtimal dahi vermiyorsun… Ben gribim diyerek tedbir almıyorsun ki, belirtileri de seni böyle düşünmeye sevk ediyor. Sinsi bir hastalık…

Yavaş yavaş metabolizmanı zayıflatıyor.  Hele ki bağışıklık sistemin kötüyse, süreç daha da kötü geçiyor. Lütfen ben aşılıyım demeyin, tedbiri elden bırakmayın…

Uzmanların dediğine göre, aşılı kişiler aşısız kişilere göre daha şanslı. Fakat aşı da tamamen korumuyor. Yoğun bakımlarda yatan insanların birçoğunun da aşılı olduğu asla unutmayın.

Bizi sadece tedbir korur.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün bir açıklama yaptı. koronavirüsün "mu" varyantının sadece iki vakada tespit edildiğini belirterek, hastalarda ağırlıklı olarak "delta" ve "delta plus"un etkili olduğunu söyledi.

NEDİR BU “MU”?

Hayatımıza bir mutant daha girdi. Ocak ayında Kolombiya'da tespit edilen “mu” varyantı, bilim insanlarının radarına girdi. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) 31 Ağustos'ta yayımladığı haftalık raporda "Mu Varyantı" olarak adlandırılan varyantın incelenmesi gereken varyantlar arasında olduğuna dikkat çekti. Yani bir süre izleyeceğiz ve nereye vardığını, nasıl etkilediğini göreceğiz.