MÜSLÜMAN PASLANMAZ

Hayatımızın devam etmesi için hava, su ve gıdayı almak mecburiyetinde olduğumuz gibi bir Müslüman olarak ibadet etmeyi kendimize mecbur etmeliyiz. Zira Müslüman namazsız olmaz.

İbadetli Müslüman yaşlanır ama paslanmaz. Zaruret olmadıkça namaz kılan insanın önünden geçilmez. Aklı başında olan insan fırıldak gibi dönen insanları arkadaş olarak seçmez. Zira insanlar yanındakilere de bakarak senin hakkında fikir sahibi olurlar. Sen de çevrendekiler gibisindir artık. 

Anne ve babayı üzen onmaz, dünya ve ahirette iki yakası bir araya gelmez. Anne ve baba bedduası alan uzun ömürlü olmaz. Anne ve babalarımız hayatta ise öncelikle kıymetlerini bilelim. Elimizdekini kaybetmeden kıymetini bilmiyoruz maalesef. Sonra da onları mutlu ederek dualarını alalım.

Yüce dinimizin emirlerine göre ‘anne ve babaya üf bile denmez’. Yani bir iş buyurduğu zaman bıkkınlık gösterip “öfff bee, yeter artık” diye saygısızca konuşulmaz. Anne babaya karşı saygılı hareket edip, sevgi ile karışık yumuşak konuşulur ve ses yükseltilmez.

Her önüne gelene sır verip dert anlatılmaz. Her duyduğun söylenmez. Her lüzumsuz olaya yorum yapılmaz. Her evlat senin istediğin gibi olmaz. Alim adam ağır olur, lüzumsuz olarak sesini yükseltmez. Mayası bozuk olan söz tutmaz. Kaygan yere ev temeli atılmaz. Kayrak taşından duvar olmaz.

Toplumda sesini yükselten itibarını kaybeder. Sakin konuşan itibar kazanır, sözü tesirli olur. Zira dolu testi ses çıkarmaz. Her kuşun eti yenmediği gibi her akla gelen söylenmez. Her konuşanın sözü doğru olmaz. Benzine ateşle yaklaşılmaz, öfkeden kuduran insana nasihat etmeye kalkılmaz.

Daima güler yüzlü olmak kişiye çok şey kazandırır ama hiçbir şey kaybettirmez. Her şeyden önce gülümsemek bedavadır, aynı zamanda da bulaşıcıdır. Denemesi çok kolay. İnsanlara tebessüm ettiğiniz zaman onların da size gülümsediğini göreceksiniz.

11-12 yaşından itibaren her kız ve erkek çocuğu benzinle ateş gibidir. Çocuklarımızı başıboş bırakmamalı, onları bir şekilde takipte olmalıyız. İlgi alanlarını, arkadaşlarını, sosyal medyada kimlerle konuştuğunu, kimleri takip ettiğini bilmemiz lazım. Bu devirde çocuklarımız her zamankinden daha çok tehlikede. Lütfen onları gözetelim.

SON SÖZ

Büyüklük ve beylik sana yüz çevirebilir, yalnız iyilik sana yüz çevirmez (5089). Usül, adap ve erkan bilmeyen kişi insanlara katılırsa işinde başarılı olamaz (4606). Yusuf Has Hacib