Muratpaşa'da Bambus kaosu

Muratpaşa Belediyesi ve Bambus Koyu’nun ihalesini alan şirket ortakları arasında dava süreci devam etmesine rağmen kriz çıktı. İlçe belediyesi plajı halka açmak için çalışmalar yürütürken şirket ortakları ise bu çalışmaların hukuksuz olduğunu ileri sürdü. Dava süreci devam ettiği için plajın girişinde vinç eşliğinde nöbet tutan şirket ortakları ile belediye yetkilileri arasında gerginlik sürüyor.

Muratpaşa ilçesi sınırları içerisinde bulunan dünyaca ünlü falez sahil bandındaki Bambus Koyu yıllardır tartışmaların odağında yer alıyordu. Eski Lara Yolu’ndaki koyun halka açılmasının ölüme davetiye çıkaracağı yönündeki raporlar bulunurken ihale kararları tepkiyle karşılanıyordu. Öte yandan Bambus Koyu'nun bulunduğu falezler üzerindeki yol 2001 yılında çöküntü ve çatlaklar nedeniyle araç trafiğine kapatılmıştı.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2022 yılında Bambus Koyu ihaleye çıkarken Muratpaşa Belediyesi ihaleye katılmış ancak kazanamamıştı. Bunun üzerine Muratpaşa Belediyesi katıldığı Bambus Koyu ihalesini 'Kıyı Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesi mahkemeye taşıdı. Mahkemeden ise karar çıktı. Ankara 6. İdare Mahkemesi Bambus Koyu ihalesini iptal edildi. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, belediyenin açtığı dava sonucunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Bambus plajının özelleştirme ihalesinin iptalinin ardından koyun halka açılacağını ilan ederek “Kıyıları halka açık tutma yükümlülüğümüz nedeniyle 30 yıl aradan sonra ilk kez kamu olarak Bambus plajına girmiş durumdayız” demişti.



PLAJIN HALKA AÇILACAĞINI DUYURMUŞTU

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla belediyenin 5 falez plajı için düzenlenen mavi bayrak töreninin ardından koyda incelemelerde bulunan Uysal, kısa bir temizlik ve düzenleme çalışmasının ardından Bambus Koyu’nun halka açılacağını ilan ederek, “İhale iptal edildiği için şu an kıyıları halka açık tutma yükümlülüğümüz nedeniyle 30 yıl aradan sonra ilk kez kamu olarak Bambus plajına girmiş durumdayız. Burayı bir haftalık belki 10 günlük bir hazırlıktan sonra basit büfe hizmeti vererek halkımıza açacağız. Bakanlığın yeniden ihale etmemesini diliyoruz. Eğer ihale ederlerse hem yasalara uyacağız hem de uygun olmayan idari tavırlara karşı hukuk yoluyla mücadele edeceğiz. Makul bir denge içinde yerel yönetimlerce halka açık tutulması Türkiye’nin, toplumun, devletimizin, milletimizin menfaatinedir. Bu çerçevede çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 30 yıl aradan sonra ilk kez Bambus’ta kamu idaresi olarak bulunuyor olmaktan, yerel yönetim olarak bulunuyor olmaktan, burayı koordine ediyor olmaktan mutluyuz, hayırlı olsun” diye açıklamada bulunmuştu. 


Öte yandan 10 günlük bir çalışma ile plaja büfe koyulacağını ve hizmete açılacağını açıklayan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Anayasa’mızdan doğan hakkımızı kullanıyor, Bambus Koyu’nu yeniden halkımızın kullanımına açmak için el koyuyoruz” demişti. 


PLAJ İHALESİNİ ALAN FİRMADAN TEPKİ 

Bambus plajının ihalesini alan ve dava süreci devam eden firma yetkilileri belediyenin plaja dava sonuçlanmadan girdiği gerekçesi ile belediyeye tepki gösterdi. Şirket ortaklarından Yalçın Akbulut, Muratpaşa Belediyesi’nin mahkeme süreci devam ederken Bambus plajının girişine zabıta araçlarını çektiğini ve şirketin girmesine izin vermediğini ileri sürerek kendilerinin de karşı hamle olarak vinçlerle belediyenin araçlarının plaja giriş çıkışını önlediklerini söyledi. Plajdaki son durumu görüntülediğimiz sırada alanda bulunan Akbulut, Antalya Lider Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Bakanlıktan aldığımız yerin maalesef ihalenin iptal süreci devam ederken Muratpaşa Belediyesi yerimizde işlem yapmak üzere şu an. Ve yapıyor. Bunu engelleyemiyoruz hiçbir şekilde. Biz de kararların uygulanmasını istiyoruz. Mahkemenin vereceği karara istinaden ne gerekiyorsa yapılmasını istiyoruz ama maalesef hiçbir yetkiliye bu konuda ulaşamıyoruz” diye konuştu. 


“BURAYI UCUBELİKTEN KURTARDIK”

İhaleyi aldıktan sonra yapılan temizlik ve benzeri çalışmaları olduğunu belirten Akbulut, “Bizim buraya vermiş olduğumuz bir para var. Bizim buraya vermiş olduğumuz bir emek var. Buraların temizliğini yaptık. Burayı ucubelikten kurtarmışlığımız var. Her şeyimiz var ama maalesef bunlar göz önünde bulundurulmuyor. Burası biliyorsunuz ki; başıboş insanların gelip yattığı, kaldığı pis şeyler yaptıkları yerde. Biz buraları elimizden geldiğince temizledik. Ama peşi sıra maalesef ki böyle bir konuyla karşı karşıya kaldık. Önüne de geçemiyoruz. Gerekli mercilere de yine mahkeme yoluyla başvuru yaptık. durum bundan ibaret” diyerek son durumu anlattı.  


“TAM TERSİ ONLAR BENİ İÇERİYE ALMADI”

Belediyenin araçlarının çıkmasın diye önünü kestikleri iddiasına yanıt veren Akbulut, “Kesinlikle tam tersi belediyenin aracını görüyorsunuz. Benim giriş kapımda belediye tam tersi, beni kiralamış olduğum mülkümün içine almadı. Aynı zamanda da gördüğünüz üzere iş makinelerini yukarıdan içeriye sokarak, ağaçları kırarak içeriye girdiler. Tam tersi onlar beni içeriye almadı. Benim yerimde beni saf dışı bırakmaya çalıştılar. Ama başaramadılar. Ben de arkalarına araç çektim. Bir şekilde geçtim içeriye. Ben de arkalarına araç çektim ki bir başka araç sokmasınlar diye” dedi.  


“YERİN TESLİMİNİ BAKANLIĞA YAPARIZ”

Hukuksuz bir şey yapmak istemediklerini vurgulayan Akbulut, “Biz bir üst mahkemeye başvuru yaptık. İtirazda bulunduk. Dava neticesinde ihalemiz iptal olabilir. Bize Çevre Şehircilik burayı teslim etmiş. Biz yerin teslimini yine Çevre Şehircilik’e yaparız. Çevre Şehircilik daha sonrasında Muratpaşa Belediyesi'ni yapmak isterse oraya yapar. Herhangi bir vatandaşı yapmak isterse de oraya yapar. Bunu bir üst mahkemeye Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bu tekrarında temyiz yoluna yollandı. Bakacaklar belki belediye tarafından bir yanıt çıkacak. Belki bizim taraftan bunu bilmiyoruz ama belediye bu cevabı beklemeden zaten bu işleri yaptığı için işler bu raddeye geliyor” ifadelerini kullandı.   


“İSTİNAF MAHKEMEMİZE TAŞIDIK”

Şirket ortaklarından olan Didem Koçak ise belediyenin yaptığı işlemi durdurmak için kararı beklediklerini ve belediyenin şirket yetkililerini içeriye sokmamak için plajın kapısına araç çektiğini iddia ederek, “Mahkeme bunu iptal etmiş doğru. Ancak hukuki nedenleri aykırılık olduğu için de biz bir üst mahkeme istinaf mahkememize taşıdık. Bugün de Allah izin verirse yürütmeyi durma kararı alarak belediyeyi buradan çıkarmak için dünden beri burada nöbet tutuyoruz. Başka bir şey yok. Çünkü dün belediye bizim içeri girmemizi engellemek için kapı önlerine araçlarını kilitledi. Biz de gece 4’e kadar onların koyduğu araçların önlerine ve arkalarına kendi araçlarımızı çektik vinçlerle” diye anlattı.