MUHTAR OLAMAZKEN ‘MECLİS ÜYESİ’ SEÇİLDİ!

2018 yılından beri ATSO Meclis Üyeliği ve Muratpaşa Belediye Meclis Üyeliği görevi tartışılan CHP’li Ahmet Öztürk’ün sır gibi saklanan Danıştay dosyasına, Lider Gazete ulaştı. ‘Sahte fatura kullanmak suretiyle vergi kaçakçılığı’ suçlamasıyla 15 ay hapis cezası alan Öztürk, tüm tebligatlara rağmen görevini sürdürmeye devam ediyor.

CHP’li Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın en güvendiği meclis üyesi olarak bilinen CHP’li Ahmet Öztürk hakkında Lider Gazete tarafından ulaşılan Danıştay kararları gündeme bomba gibi düştü. Ulaşılan Danıştay kararlarına göre Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Üyesi, Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi ve aynı zamanda İmar Komisyonu Başkanı olan Öztürk’ün mahallesine muhtar adayı bile olamayacağı ortaya çıktı. Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 53'üncü maddesine göre, il başkanlığı düşürülen Canan Kaftancıoğlu ile aynı maddeden hüküm giyen Öztürk’ün bulunduğu görevler ve bu görevleri halen sürdürmesi, kafalarda soru işaretleri bıraktı.

SEÇİLME HAKKINDAN YOKSUN  

Tartışmalı iş ve siyaset yaşantısını olan Öztürk hakkında, ‘Sahte fatura kullanmak suretiyle vergi kaçakçılığı’ suçlamasıyla hakkında dava açıldı. Antalya 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonunda suçlu bulunan Ahmet Öztürk, 15 ay hapis cezası aldı. Ayrıca TCK’nın 53/1 a-b-c-d maddesindeki haklarından ve 53/2 maddesi gereğince seçilme hakkından yoksun bırakıldı. Bir başka deyişle ‘Seçme yeterliliğini’ kaybetti. Öztürk o tarihte verilen bu kararı temyiz etmeyince ceza kesinleşti.

TOBB’DAN ÖZTÜRK’E ŞOK

Aynı zamanda işadamı da olan Öztürk, bu karara rağmen 2015 yılında Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) seçimlerine 22’nci Meslek Komitesi üyeliği için aday oldu. Seçimi kazanan ve ATSO Meclisine de üye olarak giren Öztürk, bir süre sonra ilgili birime içinde sabıka kaydı ile istenilen evrakları teslim etti. Ancak daha sonra Genel Sekreterlik tarafından yapılan incelemede Öztürk’ün sabıka kaydındaki mahkeme kararı dikkat çekti ve konu TOBB’a sorularak görüş istendi. 19 Nisan'da TOBB’a gönderilen sabıka kaydına ilişkin yazıya 27 Nisan'da gelen cevapta, “Bu iki suç, seçilme yeterliliğini kaybettiren suçlardır” denildi.

TARTIŞMALI MECLİS ÜYELİĞİ

Bu sırada Öztürk, CHP’den Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi de seçildi. ATSO’da yaşanan şok gelişme sonunda Öztürk’ün ATSO Meclis Üyeliği 1.5.2018 tarihinde düşürüldü. Bununla birlikte siyasi bir tartışmanın sayfası açıldı. CHP’li Öztürk’ün Muratpaşa Belediye Meclis Üyeliği de tartışılmaya başlandı. Tartışmalar devam ederken olaya bu kez Antalya Valiliği dahil oldu. Dönemin Antalya Valisi Münir Karaloğlu imzası ile Muratpaşa Belediye Meclisi Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Ahmet Öztürk’ün meclis üyeliğinin düşürülmesi için Danıştay’a 4.6.2018’de dava açıldı. Danıştay 8’inci Daire tarafından dava 2.11.2018 tarihinde ele alındı ve 2018/6417 sayılı karar numarası ile dosya karara bağlandı. Valiliğin başvurusu kabul edilerek Ahmet Öztürk’ün belediye meclisi üyeliğinin düşürülmesine 15 gün içinde itiraz yolu açık olmak üzere karar verilerek sonuç davacı taraf olan Antalya Valiliği’ne bildirildi. Valilik ise durumu Muratpaşa Kaymakamlığı ile İl Seçim Kurulu’na 24.9.2018 tarihinde resmi bir yazı ile ilgili belediye ve meclis üyesine tebliğ edilmesi için iletti.

YARGILAMA SÜRECİNDE TEKRAR ADAY OLDU

Yapılan tebligat sonucu Danıştay 8’inci Daire’nin kararına Ahmet Öztürk, avukatı Halil Ciğer aracılığı ile süresinde Danıştay Dava Daireleri Kurulu’na itiraz etti. Yapılan inceleme sonunda 4.4.2019 tarihinde itiraz oy birliği ile reddedildi ve Öztürk’ün Belediye Meclis Üyeliği’nin düşürülmesine ilişkin Danıştay 8’inci Daire’nin verdiği kararın yerinde olduğuna hükmedildi. Bununla birlikte karar kesinleşti. Ancak yargılama süreci devam ettiği için CHP’li Ahmet Öztürk, 31 Mart 2019 yılında yapılan yerel seçimlerine kadar Muratpaşa Belediye Meclis Üyeliği’ni sürdürürken, aynı tarihte tekrar CHP’den Muratpaşa Belediye Meclis Üyeliği için aday oldu ve seçildi. Oysaki Ahmet Öztürk’ün partisine başvuru dahi yapma şansı yokken evraklarının kabul edilip hiçbir incelemeye tabi tutulmaması ayrı bir tartışma konusu oldu.

DAVA SÜRECİNDE YERİNİ SAĞLAMA ALDI

Bir taraftan Danıştay 8’inci Daire tarafından Meclis Üyeliği’nin düşürülmesine karar verilen, ancak yargılama süreci devam ettiği için bir türlü uygulamaya geçirilemeyen bu karara rağmen Öztürk hem meclis üyeliğini hem de o dönem İmar Komisyonu Başkanlığı’nı sürdürdü. CHP’li Ahmet Öztürk, hakkındaki tartışmalar ve davalar devam ederken tekrar aynı Meclis Üyesi seçilip yeniden İmar Komisyonu Başkanlığı görevine getirilirken hakkındaki şok karar 25.9.2019 tarihinde Antalya Valiliği tarafından resmi bir yazı ile Muratpaşa Kaymakamlığı’na ilgili isim, belediye ve seçim kuruluna bildirilmesi için gönderildi.

YARGI SÜRECİ, YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ

Danıştay Dava Daireleri Kurulunun kesin ret kararının Muratpaşa Kaymakamlığı tarafından Ahmet Öztürk ve Muratpaşa Belediyesi’ne tebliğ edilip edilmediği ve herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı bilinmiyor. Kararın tebliğ edilmiş olması halinde Öztürk’ün üyeliği hiçbir tartışma veya oylamaya mahal verilmeden düşürülmesi gerekirken tam aksi olduğu görülüyor. Çünkü karara rağmen Öztürk halen hem Muratpaşa Belediye Meclis Üyeliği’ne hem de İmar Komisyonu Başkanlığı görevini sürdürüyor.