MUHASEBECİLERDEN BEYANNAME ÇAĞIRISI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, vergi usulü ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması dair kanun kabul edildi. Fakat teklifin ardından, yıllık gelir ve vergi beyanlarının verilme tarihlerinin öne çekilmesi üzerine Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, (SMMMO) basın açıklaması gerçekleştirdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyanlarının verilme tarihlerinin bir ay öne çekilmesi durumunda, serbest muhasebeci ve mali müşavirler sıkıntıya girdiğini belirtti. Konunun karara bağlanmasını isteyen Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, (SMMMO) oda önünde basın açıklaması düzenledi. SMMMO Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, “Ülke genelinde faaliyet gösteren 77 SMMMO’ya bağlı 116 bin serbest muhasebeci, mali müşavir ve 4 bin 800 yeminli mali müşavir bulunmaktadır. Kanunun almış olduğu tüm kararları, mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler sahada uygulayıcısı olarak hayata geçirmektedir” şeklinde konuştu.

BEYANLARIN HATA VE RİSK PAYI ARTIYOR

Başkan Çavdar, mali müşavirlerin artık işlerini yetiştiremediğini belirtti. Çavdar, “Bununla birlikte yıllık beyanname verme sürelerinin bir ay öne çekilmesi, son derece yanlış ve uygulanamaz bir karardır. Bir ayda 17 tane beyan ve bildirim vermekte olan mali müşavirler, artık işleri yetiştiremez duruma gelmiştir. Mevcut sürelerde bile yetiştirilmekte zorlanan gelir ve kurumlar vergisi beyanlarını, mali müşavirlerin bir ay önce verme gücü ve takati kalmamıştır. Beyanların süratle hazırlanmak zorunda olması nedeniyle, beyanların hata payı ve riskleri artacaktır” dedi.