MUHARREM İNCE ZİNCİRLERİNİ KIRDI

Yıllarca demokratik yönetim anlayışı altında adeta monarşi ile yönetilen CHP içerisinde demokrasi mücadelesi veren Muharrem İnce, bu durum ile daha fazla mücadele edemeyerek partiyle olan tüm ilişiğini kesti.

Sancılı bir sürecin en başından en sonuna kadar yol arkadaşları ile CHP yönetimine karşı amansız bir mücadele veren İnce, verdiği bu savaşın sonunun gelmeyeceğini anlayınca siyasete ‘Memleket Hareketi’ ile devam etme kararı aldı.

Herkesin aslında merak ettiği soru; CHP’nin emektar ismi Muharrem İnce bu noktaya nasıl geldi?

Siyaset sahnesinde daha efektif bir role bürünmek için ‘gemileri yakan’ İnce, ‘Memleket Hareketi’yle birlikte yeni yola koyuldu. Bu noktaya gelene kadar aslında CHP ile olan gönül bağlılığını hiçbir zaman koparmayan İnce, gençlik yıllarından bu yana CHP için hem sahada olsun hem de masada olsun sonuna kadar mücadelesine devam etmişti.

Bir noktada iplerin kopması aslında Deniz Baykal’ın partiden ayrılışı ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun partinin başına geçmesi ile başladı. O geçiş döneminde CHP’nin ‘doğal lider’i olarak gösterilen İnce, parti için verdiği mücadele ile bunu sonu kadar hak ettiğini iddia etmiş ve bunun karşılığında ise hiçbir değer görmemişti.

İSTİFA SÜRECİ

CHP içerisinde yıllarca ‘emek’ veren İnce, Kemal Kılıçdaroğlu karşısına iki kez rakip olarak çıkmış ve kaybetmişti. Tüm bunlara rağmen hiçbir şekilde partisine küsmeyen ve mücadelesine kararlılıkla devam eden İnce, bu sürecin devamında ise 2018 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP tarafından Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmiş ve 41 yıl sonra ilk kez bir CHP adayı olarak yüzde 30 oy oranını geçen kişi olmuştu.

37. Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Kurultayı’nda tekrardan Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkan İnce, bu kurultayda da yeterli imzaya ulaşamadığı için kaybetmişti.

CHP’nin son kurultayında Muharrem İnce ve delegelerinin ‘tuvalet’ kenarına oturtulması mevzusu ise ipleri koparma noktasına getirmişti. İnce’nin partiden istifa etmesinin nedeni sadece bu değil elbet. Genel seçimlerde İnce’nin çalışma arkadaşlarının listelere konmaması, çevresindeki yol arkadaşlarının yeterince değer görmemesi ve kendisinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hak ettiği saygıyı görmemesi bununla birlikte seçim sürecinde yalnız bırakılması gibi mevzularda istifa sürecinin nedenlerinden bazıları olarak konuşulmuştu.

Öte yandan aslında İnce, CHP’nin son yıllardaki HDP ile olan ilişkilerinden de rahatsız olmuş ve Atatürk’ün CHP’sinden ‘geriye hiçbir şey kalmadı’ğını her defasında söylemişti.

Ve artık işlerin son raddeye gelmesi ile birlikte İnce, “ABD'den demokrasi dilenenlerle yolumu ayırıyorum... Mustafa Kemal Atatürk diyemeyenlerle yolumu ayırıyorum. Atatürk'e kefere diyenlerle yolumu ayırıyorum” diyerek CHP ile olan bağlarını tamamen kopardı.

RÜZGARI ARKASINA ALIR MI?

İstifa sürecinin neticelenmesi ile birlikte ‘zincirlerinden kurtulan’ Muharrem İnce, halkın nabzını yokladığı ‘Memleket Hareketi’ icraatını bir adım öteye taşıyarak, partileşme sürecine kendisini tamamen odakladı. Kısa zaman içerisinde parti tüzüğü ve logosunu açıklayacağını duyuran İnce, siyasete yeni bir soluk getireceği gibi bu parti için elinden geleni de yapacağa benziyor. Şu ana kadar CHP seçmeninden çok tepki alması beklenen İnce, beklenilenin aksine çok büyük bir tepkiyle karşılaşmadı ki aksine CHP’nin küskünleri dediğimiz kitle tarafından da olumlu şekilde karşılandı…

Yeni parti sürecinde rüzgarı arkasına almak isteyen İnce’nin ‘en önemli kozu’; CHP’den yakın zamanda istifa eden ve kendi partisine katılacaklarını iddia ettiği milletvekilleri Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Avni Aksoy ve Özcan Özel olacağa benziyor. Bununla beraber İnce’nin ilk hedeflerinden biri de ‘Memleket Hareketi’ esnasında yaptığı yerel ziyaretlerden olumlu şekilde geri dönüş alabilmek olacak.

CHP’DEN AYRILIKLAR

Bilindiği üzere yakında süreçte CHP’den istifa haberleri sıklıkla duyulur oldu. Bunun temelinde Muharrem İnce’nin partisinden istifa etmesi yatıyor diyebilir miyiz? Evet, diyebiliriz. Çünkü Muharrem İnce’nin CHP’den istifasının ardından ‘yeni parti’ çalışmalarının hız kazanması ile birlikte istifa haberlerinin aynı döneme denk gelmesi pek de tesadüf değil gibi. Öte yandan bu istifaların en çok ses getirenlerinden milletvekilleri Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Avni Aksoy, Özcan Özel ile eski milletvekilleri Mevlüt Dudu ve Hakkı Akalın’ın ‘Memleket Hareketi’ne katılacakları aşikar.

İstifalar sadece bunlarla mı kaldı? Aslında bu istifaların yanı sıra CHP’nin yerel teşkilatlarında da son günlerde istifalar olmaya başladı. Bu demek oluyor ki CHP’de bir ‘istifa furyası’ başladı ve günden güne artarak devam edecek. Muharrem İnce, bu süreçte CHP içerisindeki gücünü yeni kuracağı partiye taşıyarak siyasette yeni bir perde aralayacak. İlerleyen günlerin bizlere neler göstereceğini hep beraber izleyeceğiz.