MÜFTÜLÜKLERDE NİKAH BEREKETİ

2018’de il ve ilçe müftülüklerine verilen resmi nikah yetkisi geçtiğimiz yıllarda tartışmalara neden olmasına rağmen, son dönemde evlenecek çiftler için ilk adres oluyor. Antalya’da bu kapsamda 2021’de 287 çift, 2022’nin ilk ayında ise 12 çift müftülerin kıydığı nikahlarla dünya evine girdi.

FATMA ARSLAN, İREM GÜNEYBAZ

Antalya İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, Antalya’da son bir yılda müftülerce 287 nikah kıyıldığını bildirdi. Yalçınkaya Lider Medya’ya yaptığı açıklamada, 2018’de İl ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu görev ve yetkisinin verilmesinin ardından vatandaşların müftülerce resmi ve dini nikah kıyımına yoğun ilgi gösterdiğini dile getirdi.

“HEM RESMİ HEM DİNİ NİKAH KIYILIYOR”

Vatandaşların belediye nikah salonlarında resmi nikah kıydırdıktan sonra dini nikah ihtiyacı hissetmesinin müftülerin nikah kıyma yetkisiyle tek seferde karşılandığını ifade eden Yalçınkaya, “2018’den önce müftülerimiz nikah kıymıyordu. İnsanlarda bir çift başlılık oluşuyordu. Vatandaşlar resmi nikahını kıydırıyor, bir de imam nikahı kıydırmak istiyordu. 2018’de ise müftülüklerimize  de bu resmi nikah yetkisi verildi. Resmi olarak yapılan nikah dinen de kabul edilir. Ancak vatandaşlarımız orada dua yapılmaması nedeniyle hayatlarının en önemli dönüm noktasına bir dua ile başlama ihtiyacı hissediyor. Bu dua resmi nikahta olmayınca bir imama duasını yaptırıyorlardı. Şimdi ise müftülüklerde yapılan nikahlarda hem resmi prosedür ve dua yerine getiriliyor. Böylece insanımızın kafasında bir şüphe olmuyor” diye konuştu.

“GEÇEN YIL 287, 2022’NİN İLK AYINDA 12 NİKAH”

Yalçınkaya, geçmişte imamların kıydığı dini nikahların resmi kayıtlara geçmesi nedeniyle resmi olarak kabul edildiğini hatırlattı.

Cumhuriyet döneminde bu işlemler için yeni bir yetkilendirme olduğunu ifade eden Yalçınkaya, “O dönemde nikah kıyma yetkisi önce muhtarlara ardından belediyedeki evlendirme memurlarına geçti. Şimdi ise biz müftülüklerimize nikahlarımızı kıyabiliyoruz, müftülerimizin hem geniş hem de yoğun bir çalışma durumu olduğu için salonlara çok gelemiyorlar. Salonlara katılım sağlayamadıkları için çok yaygın olamıyor, vatandaşlarımız bilmiyor ancak zamanla bu daha da yaygınlaşacaktır. Son bir yıl içerisinde müftülerimiz 287 nikah kıyarken 2022 ocak ayında 12 nikah kıyılmış” dedi.

“VATANDAŞLARI NİKAH İŞLEMLERİ İÇİN BEKLİYORUZ”

Yalçınkaya, müftülere nikah kıyma yetkisinin verildiği ilk yıl birçok tartışma yaşandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Müftülere yetki verildiğinde ‘Müftü nikah mı kıyar’ diye birçok tartışmalar olmuştu. İnsanlar sandılar ki çok farklı bir şey olacak, tam tersi hiçbir şey olmadı. Hatta insanların kafasındaki şüpheler gitti. Biz diyoruz ki ‘Resmi nikahta nikahtır’ devletin kayıtlarına geçiyor dolayısıyla otorite katında tescilleniyor. Vatandaşlarımızı her zaman burada nikah işlemleri için kabul edebiliyoruz. Başvuru evrakları ve belgeleri ile gelsinler nikahları yapılır. Bir nevi aslında bu belediyelerin özellikle özel tarih ve günlerde oluşan yoğunluğunu da almış oluyoruz. Daha geniş bir imkan ve zaman dilimi oluşturduğumuz için halkımızın işini de kolaylaştırdığını düşünüyorum.”