MÜCADELE ZOR ARZULARI ZAM

Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk, salgın döneminde verilen mücadelenin büyük bir kısmını üstlenen sağlık çalışanlarının zam beklentisine ilişkin, “Bizler tüm sağlık çalışanlarına hekimlerimizden, doktorlara ve idari personellere ayrıcalıklı değil eşit miktarda ek zam bekliyoruz” açıklamalarında bulundu.

Özge Toptaş/Rabia Demirok  

Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk, sağlık çalışanlarının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde ve sonrasında zorlu çalışma şartlarında verdiği mücadeleye karşı seyyanen olmak üzere zam beklentisi içerisinde olduklarını bildirdi. Kuluöztürk, Lider Medya’ya yaptığı açıklamada, ağır şartlar altında görev yapan sağlık çalışanlarının ekonomik sorunlar nedeniyle de zorlu bir süreç yaşadığını dile getirdi.

“AYRICALIKLI DEĞİL EŞİT ZAM BEKLİYORUZ”

Sağlık çalışanlarının salgın döneminin başından beri itibaren çok ciddi bir mücadele verdiğini söyleyen Kuluöztürk, “Sağlıkçılarımız salgından dolayı zorlu şartlarda görev yapmalarının yanı sıra bu süreçte ekonomik şartlar çerçevesinde de sorunlar yaşıyorlar. Bulunduğumuz dönem içerisinde sağlık çalışanları ikinci kez Kovid-19’a yakalanıyor, yeniden hastalanan sağlık çalışanlarımızın sayısı artmaya başladı. Bu süreçte o şifa dağıtan ellerin, kahraman sağlık çalışanlarımızın mücadelesini sadece alkışlarla değil yapılacak iyileştirmelerle desteklemeliyiz. Sağlık çalışanlarımız için ek bir zam bekliyoruz. Sağlık Sen Genel Merkezi’miz bakanlığımıza bu konu ile ilgili beklentilerini iletti. Bizler tüm sağlık çalışanlarına hekimlerimizden, doktorlara ve idari personellere ayrıcalıklı değil eşit miktarda zam bekliyoruz. Aldığımız duyumlara göre, yakın bir zamanda buna ilişkin haberler alacağız. Bizler sağlık çalışanlarımızın ekonomik şartlara baktığımızda seyyanen bir zammı hak ettiğini görüyoruz. Onları bu mücadelesinde ödüllendirmemiz ve hak ettiklerini vermemiz gerekiyor” diye konuştu.

“ŞİDDETE KARŞI DUYARLI OLUNMASI GEREKİYOR”

Sağlık çalışanlarının son dönemde karşılaştığı şiddet, ayrımcılık ve hakaret suçlamalarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Kuluöztürk, vatandaşların bu konudaki duyarlılığının büyük önem arz ettiğini vurguladı. Şiddeti her yönüyle kınadıklarını belirten Kuluöztürk, “Canla başla çalışan bu kahramanlara yapılan şiddeti asla kabul etmiyoruz. Bu konunun toplumun tamamını ilgilendiren bir mesele olduğunu vurgulamak istiyorum. Toplumumuz bu konuda duyarlı hale gelmeli ve bilinçlenmelidir. Bu sorunu ancak toplumu bilinçlendirerek önleyebiliriz. Her geçen gün başka bir sağlık çalışanına yönelik şiddet haberi duyuyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda tepkisiz kalırsa, duyarsız olursa şiddetin daha da artacağını görüyoruz. Bu noktada sağlık okuryazarlığının da önemini anlıyoruz” dedi.

Geçtiğimiz günlerde bir sağlık çalışanına yapılan şiddete karşı istenen 53 yıllık hapis cezası isteminin emsal bir karar olduğunu ifade eden Kuluöztürk, şöyle konuştu:

“53 yıllık bu ceza istemi gündemde kalırsa, vatandaşlarımız tedavi olmak için geldiği hastanede yaşanan şiddet olaylarına karşı müdahaleci, ve kınayıcı bir tavır gösterir.  Ayrıca bu olaya ilişkin şunu belirtmek isterim, sağlık çalışanlarına 10 dakikalık bekleme süresi için şiddet gösteren bir kişi, mahkeme koridorunda sabah 6 saat bekleyebiliyor ve adliyede ben o kadar sıra bekledim diye tepki gösteremiyor. Mahkememizce verilen bu cezaların daha caydırıcı hale getireceğini umut ediyoruz. Ve ‘Sağlı çalışanına uzanan eller kırılsın’ diyoruz.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI MESLEK BIRAKIYOR”

Kuluöztürk, sağlık çalışanlarının diğer meslek gruplarında olduğu gibi yaşanan olumsuz olaylar neticesinde meslek bırakma noktasına geldiklerini vurguladı. Yakın zamanda bir doktorun şiddet olayı sonrası istifa ettiğini aktaran Kuluöztürk, “Geçtiğimiz günlerde Antalya’da bir doktorumuz bu olaylar nedeniyle istifa etti. Bu olumsuzluklar çalışanlarda bir daha hasta bakamayacağını düşünmeye, darp ve şiddet olaylarıyla yeniden yaşayacakları korkusuyla karşı karşıya bırakıyor. Burada bir doktorumuz bu nedenle görevini yapamaz hale geldi. Eğer toplumumuz bilinçlenmezse diğer illerde de her geçen gün tıpkı bir kaza haberi gibi bu olayları duymaya devam edeceğiz” dedi.

“KALİTELİ HEKİM KAYBI BİZİM KAYBIMIZ”

Kuluöztürk, işlerini özveriyle yerine getiren ve kaliteli hizmet sunan doktorların meslek grubu içerisinden olmamasının toplumu etkileyeceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

 “Sağlık çalışanlarımızın zaten salgın sürecinde moral ve motivasyonları yeterince kırıldı. Çoğu kurum evden çalışmaya ya da esnek çalışma saatlerine geçerken sağlık çalışanları gece gündüz demeden kesintisiz hizmet verdi. Toplumumuz bilinçlenir ve verilen cezalarla bu olay neticesinde ceza alacağını düşünerek sağlıkçıya şiddetten vazgeçecektir diye düşünüyoruz”