MÜCADELE SÜRÜYOR

Manavgat’ta 4, Akseki’de 3 gündür devam eden orman yangınları devam ediyor. Bazı bölgeler kontrol altına alınırken, bazı bölgelerde rüzgardan dolayı söndürme çalışmaları devam ediyor. Yangın söndürme uçağı ve helikopterin yanı sıra Orman İşletme Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekipler ile 19 ilden gelen söndürme ekipleri çalışmalara katıldı.

Manavgat ve Akseki’de yangın söndürme çalışmaları sürerken, Antalya Valiliği yayınladığı genelge ile 1 ay boyunca ormanlara girişi yasakladı. Yayınlanan genelgede, “Antalya ili orman yangınları mücadele kapsamında Antalya ili sınırları içerisindeki ormanlık alanlara giriş 30.07.2021 ile 31.08.2021 tarihleri arasında yasaklanmıştır” denildi.

Manavgat merkeze 30 kilometre uzaklıktaki ormanlık alanda geçen çarşamba günü saat 12.00 sıralarında 4 farklı noktada çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Bölgede çok sayıda zeytinlik ve bahçenin yanı sıra ormanlık alanda etkili olan yangına, havadan ve karadan müdahale edildi. Yangın, bölgedeki yerleşim yerleri ve tarım alanlarının yanı sıra hayvanların barındığı noktalara da yayıldı. Yangın söndürme uçağı ve helikopterin yanı sıra Orman İşletme Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekipler ile 19 ilden gelen söndürme ekipleri çalışmalara katıldı.4'üncü gününe giren yangın, ilçede 6 noktada sürüyor. Gece boyunca söndürme çalışmaları yürütülen Saraçlı, Sevinç, Yaylaalan, Tilkiler, Yavrudoğan Kırlı mevkii ve Gebece'deki yangınlara, günün ağarmasıyla birlikte havadan müdahale yeniden başladı.

AKSEKİ ALEV ALEV YANIYOR

Öte yandan Akseki'ye bağlı Kepezbeleni bölgesinde çıkan orman yangınının ardından bölgeye 6 kilometre uzaklıktaki Hocaköy Mahallesi'nde yeni yangın başladı. Rüzgarın da etkisiyle bir anda büyüyen yangın, yerleşim yerlerine doğru yaklaştı. Hocaköy bölgesine kadar ilerleyen alevlere müdahale için bölgeye çok sayıda arazözle orman ekibi sevk edildi. Yangının farklı noktalarda devam ettiği ve kontrol altına alınmaya çalışıldığı öğrenildi. Mahalleliden Yusuf Çelik, "Hakikaten korku içindeyiz. Yangın köyümüze 200- 250 metre mesafede. Çok da yatıyor. Basit bir ateş de değil. Korkuyoruz, endişeliyiz" dedi.

BAKANLAR ANTALYA'DA

Yangın sonrası Manavgat'a gelerek, söndürme çalışmalarını yerinde takip eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, dün sabah helikopterle yanan alanlarda inceleme yaptı. Bakan Pakdemirli'nin yanı sıra ilçede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da bulunuyor.

YANGINLARLA MÜCADELE

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin güney illerinde birçok noktada yaşanan orman yangınlarla ilgili son durumları paylaştı. Marmaris'te ufak hasarlar olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, "Ancak yerleşim yerlerine bir tehdit yok. Denize doğru ilerleyen fakat yerleşim yerine yakın olmayan bir yangın var. Tüm bu yangınlarla 3 uçak, 9 insansız hava aracı, bir insansız helikopter, bir yangın söndürme tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi, tüm kamu kurumlarından 4 binin üzerinde personelle mücadelemize devam ediyoruz. Antalya'da 3, Muğla'da 1 can kaybımız var" dedi.

YANGININ HASAR SONUÇLARI

Hasarlarla da ilgili bilgi veren Bakan Pakdemirli, şunları söyledi: "Telef olan hayvanlarımız var, imhasının yapılması gerekiyor. Bin 600 hayvan sigortalı, zarar gören vatandaşlarımızın borçlarını hem erteleme, hem de kredi ertelemesini sağlıyor olacağız. Sadece ağaçları değil, yaban hayatlarında kayıplarımız var. 22 sera 650 dekar, 15 sebze serası 120 dekar, 320 büyükbaş, 3 bin küçükbaş, 15 bin dekar zeytin ve defne ağaç kaybı, 360 arı kovanı kaybımız var. Çalışmalarımız devam ediyor. Kayıplarla ilgili gönülleri rahat olsun. Bakanlığımız önemli bir destek açıklayacak. 15 TIR yem dağıtılması söz konusu olacak. 50 teknik personelle hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Bugünler birlik ve beraberliği koruma günüdür. Biz burada örnek bir çalışma sergiliyoruz. Orman teşkilatımız ordudan ve polisten sonra Türkiye'de en fazla şehit veren kurumdur. Bu anlamda bir yandan çok önemli orman yangınlarıyla uğraşırken, bu meseleler üzerinden istismar edilmesi teşkilatımızın motivasyonunu bozabilir."

YANAN ALANLAR NE OLACAK?

Yanan alanların ne olacağına ilişkin de açıklama yapan Bakan Pakdemirli, "Hemen ilk yağmurlarla beraber ağaçlandırma yapılacak, bu da ekim ayı sonu, kasım ayı başlarına denk gelir. Bizim geleceğe nefes kampanyası cumhuriyet tarihinin en büyük ağaçlandırma kampanyasıdır. Bu kampanyanın devamı kapsamında da orman teşkilatımıza vatandaşlarımızdan da ağaç ve fidan bağışı talebi geliyor. Bu talepleri de orada karşılamamız mümkün olabilir" dedi.

“42 MAHALLE ETKİLENDİ”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir taraftan yangın söndürme çalışması diğer taraftan vatandaşlara yapılacak yardımların çalışmasının yürütüldüğünü açıkladı. Koordinasyon toplantılarıyla Manavgat, Antalya ve Türkiye'de yangından zarar gören vatandaşlara neler yapılabileceğinin değerlendirildiğini anlatan Çavuşoğlu, Manavgat'a ilişkin şu bilgileri verdi: "Yangında 42 mahallenin etkilendiği tespit ettik. 27 mahalle tahliye edildi, 15 mahalle de kısmen etkilendi. Valiliğimiz bünyesinde tüm bu mahallelerimizdeki vatandaşlarımıza tüm ihtiyaçlarını ulaştırmak için bir koordinasyon merkezi oluşturduk. Her üç mahalleye de ayrı bir birim oluşturduk ki vatandaşlarımızın acil ihtiyaçları hemen karşılansın."

MANAVGAT'TAKİ GERGİNLİK

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Manavgat'ta yaşanan gerginlik olayı ve gözaltılara ilişkin soruya şu yanıtı verdi: "Aynı anda ülkemizin farklı alanlarında yangınlar başlayınca doğal olarak bunu kim yaptı? Diye vatandaşlarımızın düşünceleri var, bizim de şüphelerimiz var. Tüm kurumlarımız bununla ilgili hassas bir çalışma yürütüyor. Antalya'da birkaç yerde yangın başladı. Bazı şüpheliler de gözaltına alındı. Manavgat'ta mahallede jandarma ve polisin tespitine göre, Antalya merkezden gelen 3 kişi burada mahalledeki kişilerin kimlik sormasıyla başlayan bir tartışmadan sonra, kundaklama suçlamasıyla bir gözaltı olayı oldu. Bu gözaltı olduktan sonra jandarma olaya el koydu. Ardından polisimiz ve jandarmamız vatandaş arasında bir gerginlik oldu. Bu gerginlikte uzun süre sürmüş. Vatandaş bu şüphelilerin kendilerine teslim edilmesini talebinde bulunmuş. Birkaç saat bu gerginlik sürünce bize haber verildi. Ben de hemşerileri olarak gittim vardığım zamana çok gerginlik var. Patlama noktasına gelmişti. Bize de hatta 'suçluları korumaya mı geldiniz' gibi suçlamalarda bulunmaya kalktılar. Fakat daha sonra vatandaşlarımızın arasına girerek durumu anlatarak şüphelinin suçluymuş gibi muamele görmesinin doğru olmadığını, devletin kanunlarının, kurallarının olduğunu, suçluysa da ilgili kanunların neticesinde muamele göreceğini anlattık. Bunu başka yere çekenler de oldu, doğru bize de tepkiler oldu, 'Yangından dolayı protesto edildiler' gibi. Ama öyle olmadığını anlattık, kucaklaştık."

LİDER MEDYA VE ALSE’DEN DESTEK

Öte yandan, Türkiye bu yangınlara seyirci kalmadı ve Manavgat’a dört bir yandan yardımlar gelmeye başladı. Lider Medya ve ALSE de elinden gelen desteği ortaya koyarak, gıda, giysi yardımında bulundu. Mağdur olan vatandaşlar için Manavgat’ın belirli noktalarına Afet ve Acil Yönetim Durumu (AFAT) ve Türk Kızılay’ı vatandaşları yalnız bırakmadı. Lider Medya ve ALSE vatandaşların yaralarına bir nebze merhem olmak için, mağdur olan vatandaşların yanında oldu.

“NE GEREKİYORSA YAPILACAK”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Manavgat’ın Yaylaalan Mahallesi’nde evleri, ahırları, otomobilleri yanan, büyükbaş ve küçükbaş hayvanları telef olan vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu. Vatandaşları tek tek dinleyen ve ihtiyaçların karşılanması için talimat veren Bakan Kurum, “Ne gerekiyorsa devletimiz tarafından yapılacak. Yaralar en yakın sürede sarılacak. Devletimiz bütün imkanlarıyla yanınızda” dedi.

ORMANLARA GİRİŞ YASAKLANDI

Antalya Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü hava tahminlerine göre, bölgede mevsimsel sıcaklık değerlerinin artacağı ve bu durumun orman yangınlarına neden olmaması için tedbir kararları alındığı belirtildi. Antalya sınırları içindeki tüm ormanlık sahalara, 30 Temmuz-31 Ağustos döneminde yetkililer haricindeki vatandaşların giremeyeceği aktarıldı. Açıklamada, ormanlar çevresinde ve içinden geçen yollarda, orman kenarında mola vermek, piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmanın yasak olduğu ifade edildi.