MUAYENE

Sevgili okurlar; yeni yıl ile birlikte başta trafik cezaları olmak üzere vergi ve harçlar yeniden değerleme oranı gerekçesiyle Yüzde 122.93 oranında zamlandı. Geçen yıl 100 lira olan harç bu yıl 222 lira 93 liraya çıktı.

***

Yeniden değerleme oranı, her yılın ekim ayıyla bir önceki yılın aynı döneminin Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) arasındaki artış oranıyla belirleniyor.

***

Sadece vergi ve harçlar değil; TÜVTÜRK’ün araç muayene ücretleri de yüzde 122.9 oranında artırıldı.

***

Buna karşılık,  başta emekliler olmak üzere maaşlara yapılan artışlar yüzde 122.9’un altında kaldı. Oysa  “çalışanları, emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz” deniliyordu.

***

Yüzde 122.9’luk artış da tatmin etmemiş olmalı ki TÜVTÜRK’ü, kredi kartıyla yapılan ödemelerde bir de komisyon alınıyor. 

***

Örneğin 27 Ocak günü öğleden sonra aracımın muayene süresi doluyordu. Aynı gün sabah gidip Antalya Sütçüler’deki istasyona gittim. Egzozla birlikte kredi kartıyla 1329 lira 97 kuruşluk ödeme yaptım.

***

Eksiğimiz- kusurumuz olmadığı için aracımız muayeneden sorunsuz olarak geçti. Ancak bir muayene ücretinin bu kadar olması kabul edilebilir değil. Çünkü Türkiye’de ücretlilerin aldığı maaşlar belli.

***

Örneğin yeni zamla birlikte benim emekli maaşım 6 bin 298 lira olmuş. Bu miktar günde 210 liraya tekabül ediyor.

***

Ama 15 dakika bile sürmeyen araç muayenesi için bile emekli maaşımın yaklaşık dörtte birini ödememiz gerekiyor.

***

Şayet bu muayene ücretine yapılan zam fahiş değil ise emekli maaşlarına da bu oranda zam yapılmalıydı diye düşünüyorum.