MÜ'MİN ARI GİBİDİR

Malın zekatı kırkta birdir. Fakat ilmin zekatı yüzde yüzdür. Cimri olan alime zaten alim denmez. Yazılarımızı düzenli takip eden okuyucularımız bilir, yakın zamanda bu konuya değinmiştik.

Hayat sadece sizin sahip olduklarınız değildir. Paylaşmayı bilmeliyiz. Bize verilen maddi/manevi her şeyin bir amacı, sebebi vardır. Sahip olduklarımızı sadece kendi yetenek, zeka ve çabamıza bağlayamayız.

Yaradan bize bir misyon veriyor. Mesela sana bir işyeri açmak nasip olmuşsa konu sadece kazanç değildir. Yanında çalışan 10 kişinin nasibi senin vesilenle onlara ve çocuklarına ulaşacak. Bu gözle bakarsak çok kutsal bir sorumluluk değil mi?

Herkes işyeri sahibi olmak zorunda değil. Topluma faydalı olup, paylaşabilmek her durumda mümkündür. Tecrübe, bilgi, deneyim vb. her şeyi paylaşabiliriz. Başkalarına ışık olabiliriz, onları aydınlatabiliriz. Yaratılış amacımız yiyip, içmek ve uyumak değil ki. 

İnsanın ve işletmelerin varlık nedeni fayda meydana getirmekse günümüzde bunu maddi fayda ile sınırlamak düşünülemez. Bugün işletmeler nasıl sosyal sorumluluk projeleri yapıyor, kâr amacı gütmeden. Dükkanının kapısına astığı “bu işletme sokak hayvanları dostudur” yazısı bile buna örnektir.

Bizler de birbirimize faydalı olmak zorundayız. Bu da zekanın, beynin, bilginin zekatıdır. Gençlere, çocuklara, topluma faydalı olmalıyız. Ali Koç’un bir konuşmasında söylediği gibi ‘Bu dünyada iki tip insan vardır. Hayattan alanlar ve hayata verenler.’ Biz hayata bir şey verebilen, iz bırakanlardan olalım.

Müslüman diğer bir Müslüman’la karşılaşınca önce selam verir sonra kelama, konuşmaya başlar. Zira selamsız kelam olmaz. Bugünün tabiriyle merhabalar, günaydınlar selamın yerini tutmaz. Tüm diyaloglar selamla başlar, selam diyaloğun anahtarıdır.

Kamil mü’min bal arısına benzer. Bal arısı ancak temiz olanı yer, doğal olarak da temiz bal verir. Bir çiçeğe konduğu zaman kırıp, zarar vermez. Bizler de yiyip içtiklerimize çok dikkat etmeliyiz. Sonuçta yediklerimiz sadece bedenimizi beslemiyor. Ruhumuza ve karakterimize de bir şekilde etkisi oluyor.

GÜZEL İŞLER YAPIN

Beslenme uzmanı Mauro Todisco da bu konuda: “Bütün besinler beyin ve psikolojimiz üzerinde etkilidir.” demektedir. Yediklerimizde haram helal ölçüsü de önemli bir kriterdir. Mü’minun Suresinde Yüce Allah şöyle buyuruyor: “Temiz olan şeylerden yiyin; güzel işler yapın. Ben sizin yaptıklarınızı hakkıyla bilmekteyim.